ÖDEMARKEN – segt, pretentiöst drama som låtsas vara skräckfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: El Páramo (The Wasteland)
Regi: David Casademunt
Skådespelare: Inma Cuesta, Roberto Álamo, Asier Flores, Alejandra Howard
Land: Spanien
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ännu en Netflixpremiär, ännu en spansk skräckfilm. Eller … Skräckfilm och skräckfilm. Netflix hävdar att det här är en skräckfilm, men i realiteten är Ödemarken är ingenting. Det är en öde film om ödemark.

Långfilmdebuterande David Casademunt har regisserat detta drama om en liten familj som bor på en gård mitt ute i ingenstans. Det är 1800-tal, fattigt och eländigt, och världen runt omkring är ond och farlig och full av krig och skit. Salvador (Roberto Álamo) och hans hustru Lucia (Inma Cuesta) försöker leva ett lugnt och fridfullt liv med sin lille son Diego (Asier Flores).

Skjuter sig i huvudet

Salvador är en redig karlakarl och tycker att Diego är en mes. Pågen måste lära sig att göra viktiga saker, som att skjuta djur, slakta och stycka. Det tycker inte Lucia. Lucia är mjuk och rar. Hon berättar fina sagor för Diego, medan Salvador berättar en otäck historia och en mordisk best som sägs lura i krokarna. Lucia tycker inte om att Salvador berättar denna legend. En dag kommer en båt drivande, och i den ligger en sårad soldat. Familjen tar hand om den sårade, men när han vaknar upp, tar han en bössa och skjuter sig i huvudet.

Inbillar sig att besten häckar utanför

Därefter hoppar Salvador upp på sin häst och rider iväg – och försvinner ur filmen. Resten av filmen handlar enbart om Lucia och Diego. Två tredjedelar av filmen. De inbillar sig att den där besten häckar utanför kåken. De är rädda och Lucia beväpnar sig med bössan. Det enda som händer nu, är att Lucia skriker “Diego!” tills filmen slutar. Ungefär. Ibland avlossar hon ett skott. De smyger runt i mörkret. Finns det någon där? Lucia blir alltmer tosig i huvet. Hon skriker och gastar.

Hjälper inte att det bitvis är stämningsfullt

Som så många andra spanska genrefilmer, är Ödemarken en snygg film. Men – det är även en förbannat tråkig film. Det här är ett segt, aningen pretentiöst drama som låtsas vara skräckfilm. Visst är det bitvis stämningsfullt, men vad hjälper det när det bokstavligt talat knappt händer ett skit under de 92 minuter filmen varar. Nu finns det ju förvisso en hel del som gillar sådana här hembygdföreningsdramer, vilket förklarar filmen The Witch framgångar, så det sitter säker någon traderöv därute och tycker att Ödemarken är jättebra.

Jag gissar att den här filmen är ett Covid-projekt. Alltså en film som gick att göra trots pågående pandemi. Fyra skådespelare, varav två bara är med lite grann, och en enda spelplats – huset de bor i med lite av markerna utanför.

Skriven 2022-01-07

print

Våra samarbetspartners