THERE’S SOMEONE INSIDE YOUR HOUSE – kompetent, men ospännande slasher som andas 90-tal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrick Brice
Skådespelare: Sydney Park, Théodore Pellerin, Asjha Cooper, Dale Whibley, Jesse LaTourette
Land: Kanada, USA
År: 2021
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 96 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en skräckfilm producerad av James Wan. Tja, det är ju oktober, och då ska man se åtminstone en skräckfilm om dagen.

Slashers var en skräckfilmsgenre som blev populär på 1980-talet. Filmerna var billiga att göra och spelade in stora pengar. Det kom massor av slashers, det kom så många att vi tröttnade på genren. Man slutade därför göra sådana filmer.

Dagens skräckfilm sämre än på 80-talet

I slutet av 1990-talet gjorde genren comeback med lätt ironiska, parodiska filmer som Scream och Jag vet vad du gjorde förra sommaren. Det var lite kul i början, men vi tröttnade ännu snabbare än vi hade gjort på 80-talet.

Idag, på 2020-talet, tycker jag att 80-talets gamla slashers känns rätt fräscha – i förhållande till dagens skräckfilmer. Detta beror nog mest på att lågbudgetskräck, ja, skräckfilm i allmänhet, idag sällan är bra. Oftast är de sämre och billigare än 80-talsfilmerna, ibland går de knappt att se alls.

Andas Jag vet vad du gjorde förra sommaren

There’s Someone Inside Your House, i regi av Patrick Brice, är en slasher. Den bygger på en roman från 2017 av Stephanie Perkins, och den känns som en gammal … Nej, inte som en slasher från 80-talet, utan som en från 90-talet. Den här filmen andas rätt mycket Jag vet vad du gjorde förra sommaren.

Filmen inleds med att en typisk amerikansk high school-kille; en footballspelare, är ensam hemma. Han upptäcker att någon gömt sig i huset. Det sitter foton uppsatta på väggarna, foton tagna när han utförde ett grymt skämt som gick överstyr. Vill den utsatte hämnas detta skämt? En person maskerad med en mask som föreställer det blivande mordoffret kommer in, och schloffs och hugg, så är sportfånen mördad.

Mördas efter hemligheter avslöjats

Därefter presenteras vi för eleverna på skolan. Huvudperson är den rara Makani (Sydney Park). Hon och hennes vänner, ja, alla på skolan, döljer hemligheter, saker de inte vill ska komma ut. Mördaren slår till igen och igen, alltid maskerad för att likna sitt offer, och offren mördas först efter att deras djupaste hemlighet avslöjats för alla i hela stan. Det verkar bara finnas en polis i stan, så det blir förstås Makani som får lista ut vem mördaren är. Alla, precis alla, är misstänkta. På slutet visar det sig att det är precis den jag trodde att det var.

Osympatiska tonåringar lyssnar inte på tuff musik

There’s Someone Inside Your House är inte speciellt bra. Den är kompetent gjord, den är slickad, och effekterna är väl bra. Men, den är rätt tråkig och ospännande. Till stor del beror detta på att filmens tonåringar är rätt osympatiska och jobbiga, med undantag för Makani. Det är väl jag som är gammal, men är inte tonåringar på film betydligt mer jobbiga och osympatiska nuförtiden, än de var på 80-talet? Det måste bero på att de inte längre lyssnar på tuff musik, till exempel hårdrock. De lyssnar på kass musik och blir per automatik osympatiska. (Se där, det var minsann en djuplodande analys!)

Asjha Cooper, som gjorde huvudrollen i även streamingaktuella Black as Night, är med även i denna film, som du inte behöver se om du inte måste.

Skriven 2021-10-06

print

Våra samarbetspartners