ESCAPE ROOM 2: NO WAY OUT – dummare och mer långsökta fällor än i första filmen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Escape Room: Tournament of Champions
Regi: Adam Robitel
Skådespelare: Taylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Thomas Coquerel, Holland Roden
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Skräck, Äventyr
Längd: 88 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF (Sony Pictures)
Betyg: 2

Om tillräckligt många ser en film, så måste det bli en uppföljare eller en spin-off – eller både och. Sådan är skräckfilmernas oskrivna lag. Den första Escape Room kom 2019 och fick en hyfsat stor publik för en relativt billig inspelningspeng. Nu, för mer pengar, har man lyckats göra en dummare och sämre och mer långsökt film, med dyrare och fånigare fällor som egentligen bara är en “måndag hela veckan” repris.

Huvudpersonerna räknar ut hur de ska ta sig ut ur en massa “escape rooms”, det ena fånigare än det andra, och ingenting med hur rummen fungerar är logiskt.

Det märks också direkt vilka som ska bli kanonmat på vägen och vilka som ska bli överlevare, precis som i Hungerspelen-filmerna, så inga överraskningar där. En mystisk ondskefull organisation som heter Minos ligger bakom rummen. Vem som är superskurk och varför är så långsökt, liksom hur hen planerar och vilka hen hjälper och varför.

Nej, Squid Games är bättre, om man nu vill ha en hemlig organisation som gör spel med mål att ha ihjäl folk för underhållningens skull. Och inget Game Over finns i sikte. Slutscenen lyckas bräcka allt det fåniga i hela filmen med att vara ännu fånigare och ännu mera långsökt.

Vem vet, en fälla i en fälla i en fälla kanske är inspirerat av Christopher Nolans Inception och en dröm i en dröm i en dröm … I sådana fall har Nolan mycket att stå till svars för.

Skriven 2021-11-30

print

Våra samarbetspartners