GREENLAND – en solid film i sin (katastrof)genre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ric Roman Waugh
Skådespelare: Gerhard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn, David Denman, Brandon Quinn
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Drama, Thriller
Längd: 119 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: SF
Betyg: 3

Skyskrapan brinner! Båten sjunker, utomjordingarna attackerar, en ny istid är på väg, en pandemi härjar, folk förvandlas till zombies, ett serietidningsmonster klampar genom huvudstaden … och en asteroid är på väg att kollidera med jordklotet. Katastroffilmer tar sig många mer eller mindre fantasifulla uttryck. Den här gången är det en komet som hotar att förgöra civilisationen, inte en asteroid (vilket noga påpekas i dialogen), så ingen kan anklaga katastroffilmen Greenland för att härma Armageddon

Det finns de som festar som om det inte finns någon morgondag (och det finns kanske ingen morgondag) och det finns de som plundrar och slår söder skyltfönster och det finns de som skjuter folk på jakt efter mediciner i ett apotek (varför?). Sedan finns det de som på olika sätt försöker ta sig från Nordamerika till Grönland – för där ska det finnas bunkrar där man kan överleva katastrofen.

Varför skyddsrum i Alaska

I Finland finns bunkrar i Helsinki. I Australien finns bunkrar i Sydney. Men amerikaner och kanadensare ska flyga till … Grönland. Varför?

Vore det inte mer logiskt att ha skyddsrum mer nära till hands? Som man kan köra till med bil eller buss? Vad sägs om Alaska? Alaska är amerikanskt område. Alaska är dessutom väldigt långt från den fiktiva kometens nedslag, längre bort än Grönland. Varför ska amerikanerna överleva katastrofen på Grönland?

Långsökt intrig för “tickande klockor”

Den enda tänkbara förklaringen är att titeln Alaska skulle ta tankarna till en klassisk John Wayne film, North to Alaska (den svenska titeln är bara Alaska), där guldfeber råder. Den filmen är riktigt rolig och flera karaktärer pratar svenska.

Eller … så behövs det en långsökt intrig för att ge tillräckligt med komplikationer och “tickande klockor”. Vilka ska komma med på det där flygplanet i Kanada? Vilka hinner dit? Vilka hinner inte dit?

Viktigt mannen får visa hjältemod

Som så många gånger i amerikansk film så är “rädda världen” sekundärt jämfört med att rädda kärnfamiljen. Gerard Butler spelar huvudrollen, en butter man som försöker att rädda sitt äktenskap. En gullig liten son med diabetes finns med i ekvationen, och självklart blir han av med sina mediciner gång på gång. En gullig liten hund finns dock inte med i familjen – ovanligt för en katastroffilm.

Det viktiga är att mannen får visa prov på hjältemod och att han kan skydda sin familj och sätta den i säkerhet. Och på så sätt rädda sitt äktenskap.

Större utmaningar än Alan Rickman i snygg kostym

Julactionfilmen nummer ett, Die Hard, handlar förresten också om en man som vill rädda sitt äktenskap till varje pris. Lyckligtvis får han tillfälle att bevisa för sin fru att han verkligen kan klara av alla möjliga utmaningar. Skyskrapan där hon jobbar brinner visserligen inte, men den invaderas av terrorister, ledda av Alan Rickman i sitt skurkrolls-esse.

Gerard Butler har större problem att brottas med än Alan Rickman i en snygg skräddarsydd kostym, men han lyckas ändå visa att han är grabben med choklad i.

Alla beprövade grepp i genren

Morena Baccarin spelar frun. Scott Glenn dyker upp i en liten roll. De flesta hjälpare och folk som beter sig någorlunda medmänskligt är latinos eller afroamerikaner – positiv “diverse casting” – medan medelålders skäggiga vita män utgör de största hoten mot den lilla kärnfamiljens väg mot säkerhet.

Greenland är inget mästerverk – men det är en solid film i sin genre som innehåller många spänningsmoment och “tickande klockor” och praktiskt taget alla beprövade grepp och klichéer som någonsin funnits med i en katastroffilm. Utom just en skyskrapa eller Bruce Willis eller en gullig hund i fara.

Skriven 2020-12-07

print

Våra samarbetspartners