JOYO MOYES : BORTOM HORISONTEN – en hyllning till vänskap och solidaritet och att våga för att vinna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Ship of Brides
Förlag: Printz
Översättning: Ann Björkhem
Genre: Skönlitteratur i översättning
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-22

Bortom horisonten är en av Jojo Moyes bästa romaner – kanske den allra bästa. Den bygger på verkliga historiska händelser om de “krigsbrudar” som skeppades över havet för att få återförenas med sina män – män som de gift sig med under kriget, män som de egentligen aldrig hade lärt känna speciellt väl. Och bland dem fanns även släktingar till Jojo Moyes …

Livet efter dig – både boken och filmen – har blivit en synonym för Jojo Moyes fenomenala framgång. Själv har hon sagt att hon har haft tur – som inte slog igenom så stort med sin första bok, för då är det lätt att tro att exempellös framgång är det normala. Dessutom är det bra att ha en diger katalog i ryggsäcken när man får en hit – liksom i musikvärlden kommer alster ut på nytt, med nya “covers”.

Brudskeppet seglar igen

Bortom horisonten gavs ut på svenska första gången 2006 med titeln Brudskeppet. Bortom horisonten är en mycket bättre och mer lockande titel – och dessutom finns nu ett lockande nytt “cover”.

Det är lätt att föreställa sig hur kvinnan på bilden ser fram emot den ljusnande framtid. Som kanske inte alls blir så ljus. Eller … vem vet? Hon kanske hellre hade blivit kvar på båten och roat sig med de nya vännerna?!

Från Sydney med Victoria

I centrum i romanen Bortom horisonten står fyra unga kvinnor. I Sydney, Australien, går de ombord på skeppet Victoria. Skeppet ska föra dem, och 650 andra unga krigsbrudar, till deras män som nu återvänt hem efter kriget.

Fartyget fraktar inte bara krigsbrudar utan även vapen och flygplan och tusentals marinofficerare och besättningsmän. Enligt de strikta etikettsreglerna ska män och kvinnor hållas åtskilda från varandra, och vistas på olika däck. Men regler är som sagt till för att brytas …

Fyra omaka nya bekantskaper

De fyra huvudpersonerna delar hytt – men de är inte vänner och känner inte varandra. I alla fall inte inledningsvis.

Margaret är trevligast i gruppen, hon vill bara att alla ska må bra och komma överens, hon arbetar verkligen för att det ska vara god stämning i gruppen. Hon är uppväxt på en bondgård och har redan vid ombordstigningen på skeppet brutit mot reglementet och hon hoppas att hon kan lita på de andra kvinnorna i gruppen, och hon behöver deras lojalitet. Men hur pass pålitliga är de?

Avice deklarerar redan från början att hon minsann har klass, elegans och stil – något som de andra tre sorgligt nog saknar. Avice skulle aldrig drömma om att umgås med sitt hyttsällskap i normala fall. Suck. Det kommer att bli en lång resa …

Jean tyr sig omedelbart till Avice (även om Avice motvilligt accepterar hennes vänskap). Jean är impulsiv och älskar att festa och att gå på upptäcktsfärd. Gärna i mörkret, där det finns en stilig marinsoldat som står på vakt varje kväll som hon har spanat in … Ja, de må alla vara gifta, men en sista “fling” kan man väl hinna med?

Frances är ofta kylig, avvisande och otrevlig och håller sig helst för sig själv. Hon är på flykt från sitt förflutna och en mörk hemlighet. Men mitt ute på havet kommer hennes förflutna ikapp henne … Då är det bra att ha tre nya väninnor att luta sig mot.

Tillsammans kan de göra varandra starkare, modigare och våghalsigare. Vem vet vad som väntar bortom horisonten? Ett är i alla fall säkert: på fartyget passar alla fyra på att uppleva äventyr …

Stilsäker, osentimental och hoppfull

Jojo Moyes är stilsäker, osentimental och hoppfull i sitt berättande. Det är omöjligt att inte fastna för de fyra olika krigsbrudarna och deras olika personligheter – och Moyes personliga koppling till historien är extra engagerande.

Hela romanen är som en hyllning till vänskap och solidaritet och att våga för att vinna … men även att våga för att förlora, och att ladda om och ta nya tag.

With a little help from your friends.

print

Våra samarbetspartners