DAVID WALLIAMS : GJEJ – både fniss och skratt med en inbjudan till en gedigen brittisk nonsenstradition

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fing
Förlag: B Wahlströms
Illustrationer: Tony Ross
Översättning: Sabina Söderlund
Läsålder: 6-9 år
Genre: Skämtberättelser
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-29

David Walliams har en seriös skådespelarkarriär – bland annat så har han varit med i två olika Agatha Christie serier – och han är även en talangfull producent och manusförfattare. Men för kidsen är han bara en sak: barnboksförfattare.

Många, många kändisar (bland annat Madonna) har försökt sig på att även skriva barnböcker vid sidan om ordinarie karriär, för det måste ju vara lätt att fixa till en barnbok. Speciellt om någon annan gör bilderna. Men det är inte lätt få en hit (vilket bland annat Madonna upptäckte). För de små kidsen har ju ingen aning om vilka de där gamla kändisarna är …

En egen ton bygger på en gedigen nonsenstradition

David Walliams har lyckats hitta en egen ton, som inbjuder till både fniss och gapskratt, och han bygger på en gedigen brittisk nonsenstradition som tagit världen med storm. Tänk bland annat på The Beatles (heja sången om valrossen!), Lewis Carroll (heja dikten om valrossen!) och Roald Dahl (som inte har skrivit om en valross).

David Walliams fattar helt enkelt grejen. Han gör inte det här för att tjäna megabucks (även om 40 miljoner sålda barnböcker inbringar en slant) utan för att han själv tycker det är kul. Man kan tänka sig att David Walliams aldrig inkluderar ett skämt i en bok om det inte går hem hos hans egen inre 6-åring …

För en yngre publik

Den här boken har mer bilder och mindre text än Walliams tidigare alster, så den talangfulle Tony Ross (som verkligen anammat Roald Dahl arvet) får fullt spelrum i denna sedelärande, subversiva moraliska historia.
För det är inte bra att konsumera, det är inte bra att vilja ha grejer, men ändå är bokens huvudperson bara glad när hon får en ny grej.

Märta är högljudd och bestämd och hennes föräldrar är medgörliga och tystlåtna bibliotekarier som letar djupt i bibliotekets förbjudna bokgömmor för att få reda på vad en “Gjej” är.

What is a Fing?

Vi som läsare tänker kanske att Märta bara har uttalat ordet “grej” fel. I originalversionen säger hon “fing” istället för “thing” — och det är inte ens alla engelska dialekter som har det läspande th-ljudet.

Men. Det visar sig mot alla odds att det faktiskt finns något som heter “Gjej” och det råkar vara ett monster som lever på andra sidan jordklotet. Istället för att (som sunt förnuft påbjuder) säga “Nej till Gjej” – för vem ska plocka upp bajset när de rastar Gjej, och var får man tag på så stora bajspåsar? – så ger sig föräldrarna ut på monsterjakt. Allt för att göra lilla Märta glad igen.

Totalt vansinnigt och utflippat är bara förnamnet.

Det här är förresten David Walliams egen favoritbok.

print

Våra samarbetspartners