SUSANNA ROSÉN : AMARYLLIS: ÄLSKAD VINTERBLOMMA – första fackboken om lättskött blomma

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Foto: Pernilla Hed
Genre: Trädgårdsskötsel: växter
Antal sidor: 184
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2018-10-19

Amaryllisen är lika självklar som skinkan på julbordet.Det konstaterar författaren Susanna Rosén. Ändå har hon varit med om amaryllisens förvandling från vårvinterblomma till något som är “ett måste” till jul. Och hon kan inte komma ihåg när detta skedde! Men ett är säkert: detta är den första fackboken om amaryllis på svenska (amaryllis har däremot förekommit innan i fackböcker tillsammans med flera andra lökar som odlas i kruka).

Amaryllisinflationen

Varför nu denna “boom” av amaryllissorter och amaryllisintresserade köpare? Det är knappast som tulpanhysterin på 1600-talet, men ändå. Amaryllis ligger nämligen idag helt rätt i tiden – det finns knappast något mer lättskött. Ta hem en lök i kruka och vänta. Den blommar vare sig man vattnar eller inte, eftersom allt amaryllisen behöver finns lagrat i löken.

Dessutom skadar det inte att amaryllisen är en krukväxt som ger ljus och liv i hemmet under den mörka årstiden.

Amaryllis i kulturhistorien

Den Amaryllis som Carl Michael Bellman besjunger i Fredmans sång nummer 31 är inte en blomma utan en herdinna, vars hjärteblod enligt den grekiska mytologin förvandlades till en röd blomma.

Krukväxten amaryllis syns i bakgrunden på Ernst Josephsons berömda porträtt av Jeanette Rubensson 1883. Så länge kan man i alla fall bevisa att amaryllisen har varit en populär krukväxt.

Men det är intressant att konstatera att i naturen är amaryllisens naturliga blomningstid våren, och förr i tiden var det då man odlade den. Nu för tiden luras den i blom tidigare tack vare temperaturbehandlingar så vi kan njuta av den redan under julhelgen.

Carl von Linné gav växten namnet amaryllis 1753.

Fler än 100 sorter!

Idag finns mängder av förädlade amaryllis och Susanna Rosén har kartlagt dem alla. Fler än hundra sorter.

184 sidor med amaryllisfrossa redan nu – är det möjligt? Svar ja. Alla arter, all historia, all mytologi, allt om Amaryllis finns att njuta av redan nu – så här långt innan jul och långt innan vårlökarna börjar spira!

Susanna Rosén är biolog, fotograf och författare och medarbetare för Allt om Trädgård – Sveriges största trädgårdstidning. Hon har publicerat ett stort antal böcker om blommor och trädgård och Stora tulpanboken blev nominerad till utmärkelsen Årets trädgårdsbok.

print

Våra samarbetspartners