REEPERBAHN, KB, MALMÖ den 16 december 2021 – spelglädje och stilmässig spretighet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tillbaka till forntiden

Kanske lite överdriven överskrift men det är drygt 40 år sen Reeperbahn och Lustans Lakejer slog genom och ganska exakt 40 år sen de gjorde en gemensam turné. Så banden tyckte väl det var dags att ge sig ut igen. Dock, efter så många år kan det bli både bättre och sämre och det var precis var det vad det var denna kväll. Undertecknad hade visserligen åldern inne men missade bägge banden när de slog genom så vi får lägga jämförelserna därhän och inrikta tyckandet baserat på kvällens konsert.

Moto Boy lyfte spelningen

Förband är kanske lite nedlåtande att kalla Reeperbahn men så blev fallet denna kväll. På denna turné har de haft turen att få med sig Moto Boy som definitivt lyfte bandet och då fick vara en ersättare för Olle Ljungström som gick bort för drygt fem år sen. För övriga originalgubbar var detta en nostalgifest och en kul grej att kunna stå på scen igen. För Moto Boy var det blodigt allvar och med en utstrålning utan dess like.

Spretig stil

Dock var det stilmässigt väldigt spretigt. De första två spåren, Förnedringen och Marrakech var mycket åt Simple Minds -81. För att sedan ramla över och låta väldigt poppigt. Andra låtar värda att nämnas var Peep-Show och Gröna Tapeter.

Jo, bassisten och tillika sångaren medgav själv att de aldrig visste hur de skulle låta eller åt vilket håll de skulle utvecklas åt, vilket förklarar de tvära kasten. Dock var det mycket spelglädje och publiken verkade kunna alla låtar bra. Jag gissar att många var gamla fans som fick en trevlig nostalgikväll.

Till Olle Ljungströms minne

På kvällens scen stod Dan Sundqvist som hanterade bas och sång. Den andra frontfiguren var ju som tidigare sagt gitarristen Olle Ljungström. Han var ju med i bandet i några år, men valde att lämna och satsa på solokarriär som gått både upp och ner. I somras skulle Olle Ljungström fyllt 60 och det resulterade i att Reeperbahn släppte första nya låten på många decennier. En fin och känslosam sång dedikerad till Olle. Vi som älskar dig så.

Inte oväntat blev de inklappade och som extranummer fick vi höra Lycklig och deras största hit Havet ligger blankt.

Sammantaget var detta en småmysig spelning där nostalgifaktorn stod i centrum.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2021-12-19

print

Våra samarbetspartners