AMANDA HELLBERG : JUL I RUBINRÖTT – för den som är sugen på något med Bridgerton-vibbar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lovereads
Serie: Ulltunasviten (del 2)
Genre: Historisk romantik
Antal sidor: 368
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-14

“Han kom från söder med sitt staffli över axeln och sin kappsäck i handen.” På något sätt får man Hemsöborna-vibbar av inledningen– en ny bekantskap är på väg in i en pågående berättelse, och detta är ett nytillskott som kommer att fungera som en katalysator på Dackesta herrgård, hösten 1888.

Det finns gott om Jane-Eyre-historier om unga tjejer som blir kära i chefen, i Jul i rubinrött är det ombytta roller.

En stormig förälskelse

Johan Mahler, han med staffliet över axeln, har fått jobb som informator på Dackesta herrgård. Redan när han närmar sig herrgården, kraftfullt promenerande över åkrarna utan att ta någon notis om septemberstormen, spanar friherrinnan Nina Swartensköld in honom, gömd bakom en dyrbar gardin.

Utåt sett har hon allt. Egentligen känner hon att hon har inget. I alla fall inte sin makes respekt.

Nina och Johan upplever en stormande och stormig förälskelse – och deras första möte när höststormen rasar ger en snygg vink om vad som komma skall.

Det går både att ha kakan och äta

Om den här romanen vore skriven 1888, när den utspelar sig, hade förmodligen utgången varit en annan. Tänk sedelärande Madame Bovary-historia. Med sensmoralen att man (eller snarare kvinna) ska vara nöjd med det man har och inte hoppa över skaklarna i jakt på spänning, lycka, självförverkligande eller karriär.

Men det här är en modern historisk roman, alltså går det att överkomma klassbarriärer, alltså går det att både ha kakan och äta den …

Höjdpunkt inträffar under Lucia-firandet

Det här är del två i Ulltunasviten, och den som hade väntat sig fler godisrecept, mer karamellkokande och mer om Lovisa Lind kanske blir besviken. Här är det nya hjältar och hjältinnor som intar scenen. Det tar också längre tid innan man maxar julstämningen, som var uppskruvad till hundra procent redan i första kapitlet i den första boken i serien.

Men. Julälskare, hav tålamod! Berättelsens höjdpunkt inträffar under Lucia-firandet. Som var en relativ nymodighet på den här tiden …

En ny Netflix-succé måntro?

Precis som i den första delen i serien så finns här klara vibbar av “gothic romance” samtidigt som språket är mycket modernt och samtida, liksom mycket av tankarna och värderingarna. Läsningen går snabbt framåt, och texten är luftig.

Jul i rubinrött, liksom Jul i krinolin, kommer ut på Lovereads – samma förlag som ger ut Julia Quinn, ett annat exempel på “historical romance” med samtida språk. Kommer detta måntro också att bli en Netflix-succé? Jag skulle inte bli förvånad.

Men är du sugen på något med Bridgerton-vibbar i svensk miljö, så prova på denna konfekt!.

print

Våra samarbetspartners