LAKE PLACID VS. ANACONDA – stabbigt ospännande i det djuriskt brutalt blodsöliga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: A.B. Stone
Skådespelare: Corin Nemec, Yancy Butler, Skye Lourie, Oliver Walker, Robert Englund
Land: Bulgarien, USA
År: 2015
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

En gång i tiden strax innan millennieskiftet begåvades världen med Lake Placid och Anaconda två hyfsat stjärnspäckade och relativt påkostade rullar. Båda kom med gott så kallat production value och kända namn framför kameran. I den förstnämnda syntes folk som Bridget Fonda, Bill Pullman och Oliver Platt medan Anaconda hade såväl Jon Voight som Jennifer Lopez och Eric Stoltz i rollistan. Vi talar välgjorda och underhållande creature features med goda ambitioner, helt enkelt.

Sedan dess har ormfilmen fått tre uppföljare medan krokodil-diton fått fem. Lake Placid vs. Anaconda – premiär på Netflix tämligen nyligen – är den fjärde med de storkäftade bestarna, och här tyckte manusförfattarna att det var dags att låta ett av de kramglada urtidsdjuren fajtas med reptilerna mellan inmundigandet av inte särskilt väl utvalda mänskliga varelser.

Hybrid av krokodil och anakonda

Som vanligt i sådana här sammanhang är kaoset för det mesta de tvåbentas fel, och så är fallet även här. En skrupellös forskare i allas vår Freddy Kruegers alias Robert Englunds skepnad står för den vetenskapliga biten av tvivelaktig natur. Ivrigt påhejad av det giriga medicinföretaget, som vill hitta källan till biologisk odödlighet, bör tilläggas, och alla tycker de att det är en god idé att mixtra med moder natur genom att försöka mixa fram en hybrid av krokodil och anakonda.

Det behöver väl inte påpekas att det hela spårar ur. Snart har experimentobjekten sluppit ut i det vilda, varpå både befolkningen i den närliggande lilla hålan och ett gäng bikiniklädda collegeflickor riskerar att hamna på deras meny.

Djuriskt brutalt blodsölande

Ungefär så, och det ligger på den tuffa kvinnliga sheriffen, hennes fumlige sidekick och traktens ansvarige för fisk- och viltskötsel att fixa biffen. Fast medan denna trio försöker få ihop pusslet decimeras förstås närområdets mänskliga varelser en del.

För det är klart att alla de som förväntar sig djuriskt brutalt blodsölande belönas en del. Dock inte så mycket som man kanske skulle kunna tro. Fast en del givna ”höjdpunkter” bjuds man förstås på. Som mannen som slukas hel av jätteanakondan. Eller sekvensen där värsta rygghuggande bitchen käkas upp med god aptit av en av krokodilbestarna.

Se Crawl istället

Således är väl inte Lake Placid vs. Anaconda alldeles värdelös om sådant här är din forte. Men ändå, på det hela taget är det här likväl en både stabbig och ospännande skapelse med på sina håll tämligen yxigt agerande.

Med andra ord; se originalen som nämndes inledningsvis istället. Eller varför inte 2019 års svettigt klaustrofobiska Crawl. Då får du det värde för pengarna som du rimligen är ute efter. Detta verk är nämligen faktiskt bra på riktigt.

Skriven 2021-10-22

print

Våra samarbetspartners