ESTER ROXBERG : DEN MAGISKA JULKATTEN – mästerligt uppbyggd dramatik med få och kärnfulla meningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Maximilian Svensson
Läsålder: 3-6 år
Genre: Berättelser, Barn
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-15

Det är dagen före julafton. Huvudpersonen är ute i skogen med familjen och grillar korv. Det är sådant som vuxna gillar – utomhusaktiviteter, nyttigt friluftsliv och familjeumgänge med många andra familjer. Berättaren konstaterar dock att “Jag ville gå hem och bara längta efter julklappar.” En mening fångar hela känslan med julen och julafton. Varför kan man inte få längta ifred?

Men. Så händer något oväntat. En katt dyker upp. En trasig, frusen och hungrig katt som berättaren bjuder på korv. Tvärt emot alla råd som han får. Och huvudpersonen följer efter katten in i skogen och tillsammans har de ett magiskt juläventyr. Katten ser till att den nyfunne vännen vågar saker som han aldrig vågat förut, och generositeten med korven blir rikligen belönad.

För katten är en julkatt och det är hans ansvar att dela ut julklappar över hela jorden. Inte konstigt då att han har hunnit bli så hungrig …

Perfekt uppbyggd stämning

Ester Roxberg står för texten och konstnären Maximilian Svensson har skapat de finstämda akvarellerna, där skogens och kattens hemligheter avslöjas undan för undan. Förhoppningsvis blir det fler samarbeten i framtiden – stämningen är så perfekt uppbyggd, med skuggor, dova färgval, gnistrande stjärnhimmel och intressanta små detaljer. Som den gröna halsduken på bokens omslag, som spelar en större roll än vad vi först får lov att ana …

Roxberg är sparsmakad med orden och bygger upp känslor och dramatik med få och kärnfulla meningar. Mästerligt. Akvarellena får ofta ostört breda ut sig över hela uppslag och det känns som att man flyger in i berättelsen.

Katter kanske verkligen ger tur

Maximilian Svensson är ett nytt stjärnskott på konsthimmelen och hans stil passar för både sagor och realism och ett slags tidlöshet, där vi kan befinna oss i vilket decennium som helst.

Lars Lerin har ju skapat en riktigt framgångsrik och lukrativ barnbokskarriär med sina akvarellmålningar – förhoppningsvis får Maximilian Svensson samma tur och möjligheter för att utveckla sin akvarellvärld. Katter tycks i alla fall vara ett djur som de båda gärna målar av … Vem vet, katter kanske verkligen ger tur?

print

Våra samarbetspartners