MARTA ALTÉS : KATTBOSSEN – humoristisk kattvardag med finess och skärpa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The King Cat
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Marta Altés
Översättning: Karin Nilsson
Genre: Sällskapsdjur
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-04

Alla katter vet med säkerhet vem som är boss i hemmet. Katten. Alla andra i världen finns ju bara till för att passa upp på katten.

Den välmående rödrandiga katten i boken Kattbossen presenterar sig helt enkelt med orden “Jag är kattbossen” och alla prylar i bilden signalerar hur viktig han är. Tre matskålar fulla med delikatesser. Tre kuddar att sitta och trona på. En uppsjö av leksaker, bollar, garnnystan, pipmöss och andra fina kattiga saker.

Kattbossens imperium krossas

Katten sover på dagen och vaktar sin familj på natten och väcker dem med jämna mellanrum med sitt jamande.

Så en dag … krossas kattbossens imperium. Familjen skaffar hund. Kattbossen sammanfattar hundar med fyra ord: irriterade, konstiga, äckliga och korkade.

Men så småningom växer en vänskap fram, det går ju bra att leka med hunden så länge han – och alla andra – förstår att självklart är det katten som är bossen … Katten firar sin nyvunna insikt om hur kul det är att dela med sig genom att snöra in hunden i ett rött garnnystan, och sedan tronar han stolt som en cowboy på sin infångade nye vän.

Skildrar humoristisk vardag med finess

Marta Altés är en internationellt prisbelönt bilderbokskapare som skildrar djur med mycket mänskliga egenskaper. Tidigare på svenska finns Bara fem minuter till … Marta Altés fångar ännu en gång humoristiska vardagssituationer med finess och skärpa.

En vältajmad klösning

En liten brasklapp: Det finns gott om pedagogiska barnböcker med sensmoralen att alla kan vara vänner och katter och möss och hamstrar och hundar och alla möjliga djur blir bästa kompisar.

I verkligheten kan katten äta upp de små gnagarna och hoppa på den nyinköpta hunden med en vältajmad klösning innan hen drar vidare till nya jaktmarker och en ny familj att vara kattboss över. True story. Från husdjursliv anno 2020.

Vad det beror på? Djurungar växer inte upp med pedagogiska barnböcker.

Skriven 2021-01-07

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners