CARINA NUNSTEDT & ULRICA NORBERG : CAT POWER: KATTENS LÄKANDE KRAFT – en kul vandring genom myter, kändisskap, hälsorön och personliga minnen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bazar Förlag
Illustrationer/Foto: Jenny Svedberg Bunnel
Genre: Djur & natur
Antal sidor: 200
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-04-05

Greta Thunberg lade upp en bild på gulliga kattungar för att få uppmärksamhet inför Earth Day 2021. Niklas Strömstedts katt Kerstin sjunger en nyskriven glad sång för sina följare varje fredag. Hemingway var en världsberömd kattälskare. Vita huset har intagits av många kändiskatter.

Den mest kända Vita huset katten härskade under George W. Bushs administration – och även den nuvarande presidenten Joe Biden har katt. (Dock hade inte Donald Trump någon känd katt i Vita huset – han verkar ha missat ett trick där, sina uttalanden till trots).

Katter övertrumfar selfies

Britterna lägger upp i runda slängar 3,8 miljoner kattbilder per dag – vilket kan jämföras med 1,4 miljoner selfies. Internet har blivit ett tillhåll för LOL-cats och jamande You-tube videos.

Konstnären Louis Wain hade blivit stolt över världens tilltagande kattighet, eftersom han själv var något av en pionjär när det gäller att ha katter som husdjur (han var också övertygad om att katterna talade med honom). Wain var definitivt en pionjär inom kattkonsten. Han skapade LOL-cats långt innan både begreppet och den prisvärda kameran slagit igenom.

En katt gör dagen bättre

Cat Power undersöker kattens läkande kraft – hur katten gör dagen bättre för alla kattälskare. Här finns personliga kattberättelser från de båda författarna, Ulrica Norberg och Carina Nunstedt, som båda har journalistisk bakgrund, illustrationer av Jenny Svenberg Bunnel, massor av fakta och utflykter till världens alla hörn för att träffa både kända och okända katter.

Amerika – det förlovade kattlandet

Något överraskande koras USA till världens mesta kattland. Inte England?! När det gäller undersökningar av hur många tamkatter respektive tamhundar det finns i världen får man ta detta med en stor nypa salt. Många registrerar inte sina tamkatter – och i många delar av världen behöver man inte göra det. Många tamkatter i varmare länder går också lojt mellan olika familjer och äter godsaker och dricker vatten. Det är en helt annan koll på hundar.

Lyckokatt och tempelkatt

Genom olika tider har katter varit sammankopplade med tur eller otur, de har setts som heliga och gudomliga – eller som demoniska väsen. Idag är det kattens hälsoeffekt som står i centrum. Kattcaféer blomstrar i Sydkorea, Japan, England och USA. I Sydkorea kan läkare skriva ut besök på kattcafé på recept till deprimerade patienter.

Något som hade varit intressant är om man hade haft med foton på kändiskatter och bilder på katten i konsthistorien och religionshistorien, istället för att bara beskriva dem i texten. En bild säger kanske inte alltid mer än tusen ord … men den är exaktare. Och vem gillar inte att kolla på kattbilder?

Artisternas musa

Katter kan också hjälpa folk att orka med ett hektiskt och pressande liv i rampljuset. Taylor Swift och John Lennon är exempel på stora kattälskare – och Lennon tog gärna med katterna in i studion för inspiration.

Känns namnen Delilah, Tom, Jerry, Tiffany, Dorothy, Goliath, Lili, Miko, Oscar och Romeo igen? De var några av Freddy Mercurys kända katter. På turné runtom i världen tillbringade han åtskilliga dyrbara timmar med att ringa hem för att prata med katterna och alla katterna skulle jama en hälsning i luren … Ja, detta finns även med i filmen Bohemian Rhapsody. Katterna och före detta fästmön Mary Austin (som också var en stor kattvän) ärvde förmögenheten för att leva vidare i lyxliv i alla sina nio liv.

Från musjägare till musa – kattens utveckling har verkligen formtoppats genom världshistorien.

Tassar genom historien

Cat Power är en kul vandring genom myter, kändisskap, hälsorön och personliga minnen … en bok som strosar lite hit och dit, som den vill. Precis som en katt.

print

Våra samarbetspartners