DUNE, THE FATHER och THE SUICIDE SQUAD bland december månads DVD- och Blu-ray-släpp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

December är årets sista månad och det brukar vara årets bästa månad när det gäller film. Smalt och brett, gigantiska epos och små familjedramer. Biobesök under jullovet och hemmabiomys med julstök.

I december finns det en klart lysande sci-fi pärla bland DVD och BD nyheterna och det är Dune. Star Wars innan Star Wars var uppfunnet och med Timothée Chalamet som sökande hjälte bland sanddynorna. Episkt är bara förnamnet.

Bäst av alla

Månadens bästa drama är helt odiskutabelt The Father – men bli inte lurad av den trevliga trailern, det här är så långt ifrån brittisk charmig feelgood som man kan komma. Även om Olivia Coleman (The Crown) har en huvudroll.

The Father kammade bland annat hem två prestigefulla Oscarsstatyetter. Bästa manus efter förlaga gick till Zeller och Hampton. Bästa manliga huvudroll gick till Sir Anthony Hopkins — som firar sin 84-års dag den 31 december. Gott Nytt År Sir Anthony!

Baserad på en dikt

Kan en dikt bli en film? Filmen The Green Knight är baserad på en dikt från 1300-talet, Sir Gawain and the Green Knight. Kort sagt: Det är ingen haiku.

Dikter från medeltiden är ofta långa, berättande texter på vers – de är som gjorda för att lätt memoreras eller till och med sjungas fram. Dev Patel, som gjort sig känd som David Copperfield i “colourblind casting” versionen av Charles Dickens saga, har huvudrollen som Sir Gawain.

Ett ”The” tillagt till nya Suicide Squad

The Suicide Squad är förresten tillbaka i DC-filmen The Suicide Squad, och för att vi absolut inte ska blanda ihop den nya filmen med den gamla Suicide Squad, så har man för säkerhets skull lagt till ett “The” i början av titeln. The devil is in the details.

Barnfilm medan man gör julgodis

Någon motsvarighet till The Father eller Dune finns inte bland barnfilmerna. Men man kan välja mellan Yakari, Paw Patrol, Ainbo och nya Spirit medan man gör julgodis och dukar upp frukt och nötter på gottebordet.

God filmjul!

6 december
The Suicide Squad
The Courier
Yakari: Djurens bästa vän
Ung soldat
Paw Patrol: Filmen
Ainbo: Amazonas väktare

10 december
Passionen

13 december
Summer of 85
Flummlarna
The Green Knight
The Father
Malignant
Random Acts of Violence
Reminiscence
Old
Herself
De bästa åren

17 december
Don´t Breathe 2

20 december
Dune
Candyman

27 december
Spirit: Vild och fri
Framtiden är vår

Skriven 2021-11-28

print

Våra samarbetspartners