SHOP – ledsamt och själlöst porträtt av överkonsumtion skrapar mer på ytan än på djupet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jesper Klevenås
Skådespelare: Adriana Aburto Essén, Alexander Salzberger, Cecilia Milocco, Disa Östrand, Francisco Sobrado
Premiär: 2021-11-26
Betyg: 3

Lyxfällan på TV 3 har en förtretlighet som lockar i sin programidé och alla tycks ändå veta vad det hela handlar om. En desperat person som delar med sig av sin oförmåga att handskas med sin privatekonomi.

I Jesper Klevenås film Shop är det den perfekta kvinnan Linda som till ytan lever ett tillsynes bekymmersfritt liv i Stockholm med sin pojkvän och egna dottern Mira.

Förnekar sitt missbruk

Trots den vackra ytan med sina dyra vanor skapas ett ganska ledsamt och själlöst porträtt av Linda. Hennes dotter är diabestsjuk och mer än en gång sätts Lindas egna behov av överkonsumtion före barnets. Detta uppdagas av pojkvännen som konfronterar sambon. Hennes gensvar blir att fly undan, och med dottern i hand lämnar hon den sista trygga punkten hon har, deras gemensamma bostad. Av någon anledning förnekar hon sitt missbruk för sig själv men inte för sin närmaste väninna.

Anpassad till utvald tv-publik

Upptakten kunde blivit mer intressant om vi fått lära känna denna spruckna själ och kommit henne närmre inpå livet men nu skrapas det mer på ytan än på djupet. Filmen verkar mer anpassad till en utvald tv-publik. Vilket inte är fel i sig, för ämnet är viktigt, och då kanske speciellt i kretsar där allt ser bra ut på den smäckra ytan.

Skriven 2021-11-25

print

Våra samarbetspartners