WITHOUT REMORSE – traditionellt actiongods levereras i ny Tom Clancy-filmatisering

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stefano Sollima
Skådespelare: Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Lauren Landon, Guy Pearce
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Äventyr, Thriller
Längd: 109 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

På Amazon Prime går redan Jack Ryan, tv-serien med John Krasinski i rollen som titelfiguren. The Office-skådisen är den femte i raden att porträttera författaren Tom Clancys skapelse Jack Ryan efter i tur och ordning Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine. Without Remorse är dock något helt annat, men ändå inte. Det hela försiggår nämligen förvisso i Clancys litterära universum, men huvudkaraktären här är John Kelly, elitsoldat i Navy Seals och Ryan varken syns eller ens nämns vid namn här.

Det här är Kellys första uppdrag på filmduken, och slutbilderna antyder en fortsättning som kan generera ett helt pärlband av filmer. Något alla fans av Clancys böcker förmodligen hade glatts åt med tanke på att filmatiseringen av Without Remorse varit i ”development hell” i stort sett ända sedan romanen publicerades 1993.

Konspirationer och politiskt spel

Men med detta sagt är det rätt uppenbart att manusförfattarna rumsterat om en hel del i Clancys originalhistoria. John Kellys motiv att hämnas sin mördade kärlek – i det här fallet fru – finns förvisso kvar, men i övrigt har man broderat ut en helt annan mer samtida historia.

Som alltid i sådana här skapelser handlar det om konspirationer och politiskt spel på hög nivå. Vi kastas in direkt i hetluften när Kellys team genomför en operation i ett krigshärjat ingenmansland i det syriska helvetet Aleppo. En CIA-agent ska räddas från Assadanknutna trupper heter det, men istället visar det sig att motståndarna är ryska militärer.

Korrupt diplomat får bita det sura äpplet

Tre månader senare mördas medlemmarna i Kellys team en efter en på hemmaplan. Kelly överlever dock med nöd och näppe. Lika stor tur har inte hans gravida fru. Hon skjuts kallblodigt ihjäl på plats.

Samma dödliga öde drabbas för övrigt attentatsmännen av. Kelly lyckas nämligen avliva dem alla utom en, och nu har det blivit dags att avsluta jobbet. En korrupt rysk diplomat sitter på information om mördarens identitet, och får nu bita i det sura äpplet i en häftig actionsekvens.

Välbekanta ingredienser på plats

Därefter leder spåren till kylslagna Ryssland i jakten på den ende överlevande mördaren, och det behöver väl knappast påpekas att man får sig till livs en väl avvägd dos realistiskt spektakulära actioninslag, och utan att nu avslöja för mycket kan sägas att en av dem involverar ett flygplan medan en annan utspelas under vatten.

Alla ni som skådat någon av de föregående filmatiseringarna av Tom Clancys verk lär med andra ord känna igen er. Fullt ut. Alla välbekanta ingredienser finns på plats, inklusive de mer eller mindre överraskande avslöjandena mot slutet. Fans av Jack Ryan-rullarna kan således bara luta sig tillbaka och förnöjt svälja det som serveras.

Spänningselementet har förvaltats

Att hävda att det vilar en typisk stämning, modell 80- och 90-tal är med andra ord knappast någon överdrift. Förutom de givna associationerna till nämnda Jack Ryanfilmatiseringar vandrar tankarna sådär spontant till numera klassiska alster som Ingen utväg med Kevin Costner och Clint Eastwoodrullarna I skottlinjen och Absolut makt. I alla fall mer eller mindre vad gäller konspirationsaspekterna med tillhörande twists.

Överlag tycker jag då följaktligen också att man lyckats förvalta det spänningselement som brukar presenteras i den här typen av filmer. Sedan må helheten som sig bör te sig påkostad ut, men den är aldrig i närheten att bli over the top. På samma sätt är tempot högt, men det är inte uppskruvat och looken och bildspråket är knappast flashigt. Det är trots allt inte Fast & the Furious vi talar om. Och nu må kanske andra inte hålla med, men jag kan uppskatta det traditionella i det här.

Var finns nyansen i att råsåga?

Å andra sidan är det lätt att på samma gång tycka att just det traditionella betonats in absurdum. Alla rutorna om nödvändigt innehåll tycks ha prickats av utan större inspiration av de två manusförfattarna. Samtidigt är det bara löjligt att som vissa amerikanska kollegor gjort råsåga Without Remorse.

Var finns nyansen i det? Frågan är retorisk, men ni kan säkert själva räkna ute vad som avses. Att hylla eller såga, det är frågan för många skribenter. Men det är oftast inte där sanningen ligger. Eller för den delen, konsumentupplysningen. Sedan må ett mittenbetyg kring godkänt på två eller inte oävet bra på tre inte ge rubriker för skribenten, men i min bok ter sig ett sådant inte sällan mest seriöst.

Det du ser är det du får

Vilket i slutänden tar oss tillbaka till Without Remorse. Om jag säger att man levererar Clancy-godset, och att det du ser är det du får, så förstår ni säkert vart jag vill komma. Lägg därtill att ett gäng karismatiska skådisar med Michael B. Jordan som en uppumpad och energisk huvudrollsinnehavare i spetsen underlättar för att anrättningen ska sväljas, så finns väl i ärlighetens namn inte mycket mer att tillägga.

Skriven 2021-05-06

print

Våra samarbetspartners