THE RED SEA DIVING RESORT – thrillerdrama av det välmenande och välgjorda slaget, som också ter sig platt och väl tamt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gideon Raff
Skådespelare: Chris Evans, Haley Bennett, Alessandro Nivola, Michael Kenneth Williams, Michael Huisman
Land: Kanada
År: 2019
Genre: Drama, Historia, Thriller
Visas på Netflix
Betyg: 3

Verkligheten överträffar dikten brukar det ju heta, och här är ännu ett exempel på det. Året är 1979, platsen är det multietniska Etiopien, ännu ett afrikanskt land präglat av våld i grav splittring. Rebeller är i luven på regeringen, och i det läget ligger judarna ovanligt illa till.

Det sistnämnda föranleder Mossad att utarbeta en plan för att få ut så många av som möjligt. Agenterna Ari Levinon och Sammy Navon för därför fram den udda idén att hyra en övergiven turistresort längs den den sudanesiska kusten, och använda denna som täckmantel för att smuggla ut flyktingar till israeliska fartyg ute till havs.

Sudanesisk överste som ”bad guy”

Vad Levinson och Navon och resten av teamet inte räknat med att vanliga turister lockade av en broschyr de tryckt upp skulle flockas till resorten, men detta visade sig snart vara ett smart sätt för att hålla den misstänksamma sudanesiska armén borta.

Fast inte i längden, förstås. För precis som i alla sådana här historier finns det ”bad guys” att bekämpa, och i det här fallet är huvudmotståndaren en sudanesisk överste som inte tänker lägga fingrarna emellan för att se till så att inte en enda flykting undkommer hans tätt åtslutande garn.

Långt ifrån en hjältesaga

The Red Sea Diving Resort är förstås på många sätt en fantastisk historia om folk som riskerar sina liv för att rädda andras. Fast det ska samtidigt framhållas att det hela långt ifrån är en hjältesaga. Visst, Levinson och hans team gjorde något stort och visade stort mod, men de är inga Rambotyper. De försöker bara göra gott och överleva i en svår situation, vilket är en vinkel som onekligen är lätt att både köpa och uppskatta.

Pröva att jämföra

Men ett uppenbart mått av inneboende spänning bjuder The Red Sea Diving Resort på likväl. I alla fall på ett realistiskt icke överdrivet sätt. Och så långt är väl allting gott och väl. Fast med detta sagt kan jag ändå tycka att filmen inte riktigt gör verklighetens händelser rättvisa. För trots det dramatiska händelseförloppet ter sig denna skapelse faktiskt både en aning platt och väl tam.

Pröva och jämför The Red Sea Diving Resort med andra verklighetsbaserade historier hämtade från den afrikanska kontinenten, typ Blood Diamond, Hotel Rwanda och The Last King of Scotland, så förstår ni nog poängen. Välmenande? Absolut. Liksom välgjord och hyfsat stjärnspäckad med folk som Greg Kinnear, Ben Kingsley och inte minst den lovande Haley Bennett – förutom Chris Evans då – som förkroppsligar den enda kvinnliga rollen av vikt, i skådespelarlistan.

Inte ett jota med Palestinakonflikten att göra

Däremot är det här inte överdrivet minnesvärt, rent allmänt. På det hela taget är det här en ganska opersonlig skapelse, som sällan går på djupet på samma sätt som ovannämnda alster faktiskt gör var och en på sitt sätt.

Fast gnället från vissa kollegor om att The Red Sea Diving Resort har fräckheten att uppvisa israeler som the good guys lämnar jag därhän. För i den situation som skildras var de ju faktiskt just hjältar, trots allt. Sedan må Palestinakonflikten vara komplex, men den har inte ett jota med det som den här filmen vill avhandla att göra.

Skriven 2021-11-12

print

Våra samarbetspartners