THE DAM BUSTERS – en av de främsta brittiska krigsfilmerna inspirerade till Stjärnornas krig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Anderson
Skådespelare: Richard Todd, Michael Redgrave, Ursula Jeans, Basil Sydney, Patrick Barr
Land: Storbritannien
År: 1955
Genre: Krig, Historia, Drama
Längd: 124 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 4

När Michael Andersons film The Dam Busters från 1955 gick på bio i Sverige, hette den De flögo österut. Det är ju lite synd att filmen inte fick behålla denna slagkraftiga titel nu när den släppts på DVD. Eller så skulle den kunnat få en helt ny svensk titel – som Dammspräckargänget.

Jag hade aldrig tidigare sett den här filmen när jag slog mig ner för att se denna nya DVD. Den är omtalad som en av de främsta brittiska krigsfilmerna, och den bygger på verkliga händelser. Idag är filmen dock mest känd för något annat än händelserna som skildras – nämligen det faktum att George Lucas lät sig inspireras så pass kraftigt av The Dam Busters, att han mer eller mindre kopierade attackscenerna när han gjorde sin Stjärnornas krig 1977. Inte nog med det – Lucas anlitade samma filmfotograf; Gilbert Taylor.

En otrevlig tölp utan utstrålning

Det är 1942. Michael Redgrave spelar dr Barnes Wallis, som är besatt av att utveckla en bomb som kan studsa på vattenytan. Sådana bomber kan användas för att på bästa sätt spränga tre dammar i Tyskland, vilket kommer att leda till att viktiga tyska kraftverk översvämmas. Att även massor av oskyldiga civila lär stryka med skänker man inte en tanke på, en liknande attack hade troligen klassats som krigsbrott idag.

De bästa piloterna för uppdraget väljs ut för att flyga Lancasterbombplanen till Tyskland. Ledaren är Wing Commander Guy Gibson, som spelas av Richard Todd. Han är en rättskaffens man, han är trevlig, charmig och omtyckt. Verklighetens Gibson ska ha varit en otrevlig tölp utan utstrålning.

Wallis misslyckas gång på gång när han försöker uppfinna sin studsbomb. Piloterna upptäcker att det är svårare än de trott när de övar lågflygning över vatten. Kommer de att lyckas?

Dröjer åttio minuter innan planen lyfter

Problemet med krigsfilmer som bygger på verkliga händelser, är förstås att vi vet att de kommer att lyckas med uppdraget. Ingen hade gjort en film om operationen om den misslyckas. Och även om man aldrig hört talas om dammsprängaruppdraget, så räcker det med att titta på DVD-omslaget, som pryds av en fet explosion.

Det dröjer åttio minuter innan planen lyfter. Dessförinnan får vi mest se en massa härligt stiffa militärer och forskare som antingen har möten, eller testar sin uppfinning. Det är förvisso rätt trevligt att titta på.

Likheterna med Stjärnornas krig är slående

Den långa attacken mot de tyska dammarna är bra – och skapar en viss déjà-vu-känsla. Likheterna med attacken mot Dödsstjärnan i Stjärnornas krig är slående. Samma bildvinklar, liknande klippning, snarlika repliker. Jag satt nästan och väntade på att de skulle ropa på Biggs och Porkins. Specialeffekterna haltar emellanåt. Modellbyggena är uppenbara, de briserande bomberna är allt annat än övertygande – men detta tillför en viss charm.

En hund som heter Nixxer

The Dam Busters innehåller inslag som numera är väldigt kontroversiella. Jag tycker nog att de vore kontroversiella redan 1955, men tydligen var så inte fallet – åtminstone inte i England. Ni som har svårt för kontroversiella ord som anses gravt stötande kan sluta läsa här – jag kommer att skriva ut ordet. Nå. Guy Gibson hade, både i verkligheten och i filmen, en hund. En hund som var populär på förläggningen, och något av deras maskot. Denna hund hette, håll i er, Nigger. Ja, jösses. Det är mycket prat om Nigger i dialogen. Vidare används några kodord under uppdraget. När en bomb missar, lyder kodordet “Goner” – men, när de lyckas är kodordet “Nigger”. Det blir otroligt konstigt när de bistra männen i ett kontrollrum får rapporter och jublar “It’s a Nigger!”.

Bortplockad gravsten

När The Dam Busters visades i USA, hade detta dubbats om – de ändrade i dialogen, så att hunden hette Trigger. När filmen TV-visats i England, har all dialog med hundens namn plockats bort. Hunden ligger begravd på förläggningen, men hans gravsten har nu plockats bort, eftersom det inte passar sig med ett så pass stötande ord där. Även om nu hunden verkligen hette så, och även om kodordet löd så, tycker jag nog att filmskaparna 1955 borde vetat bättre och bytt ut det.

Filmens skådespelaruppsättning är rätt kul – men man måste titta väldigt noga för att upptäcka det. En av piloterna spelas av Robert Shaw, som tidigare bara gjort små inhopp i filmer och TV-program. En soldat som vaktar en dörr görs av Patrick McGoohan. En bonde som pratar i telefon i närbild en längre stund spelas av Laurence Naismith, han som var Judge Fulton i Snobbar som jobbar.

Fel format stör inte nämnvärt

Det ligger en hel del extramaterial på DVD:n. Bland annat en 40 minuter lång film om hur The Dam Busters gjordes, och en timslång film där verklighetens piloter minns uppdraget. Här finns också en kort grej om restaureringen av filmen. När jag såg denna konstaterade jag något mindre trevligt: versionen på denna svenska DVD är i fel format! The Dam Busters är ursprungligen i det som kallas Normalformat, det vill säga ungefär 4:3, lite mer kvadratiskt, som gamla TV-apparater. Men – på DVD:n är bilden beskuren till 16:9! Bildens övre och undre del har skurits bort.

Nu stör detta förvisso inte nämnvärt, jag märkte inget när jag såg filmen, till skillnad från när jag ser en del gamla TV-filmer som beskurits till 16:9 på ett synnerligen märkbart sätt. Men ändå – det här var inte filmskaparnas vision, det var inte så här Gilbert Taylor tänkte sig att hans bilder skulle se ut.

1944 omkom Guy Gibson i en flygkrasch.

Skriven 2021-08-01

print

Våra samarbetspartners