ELIN JOHANSSON & ELLEN SVEDJELAND : ETT RUM TILL LISEN – Augustprisnominerad trendig queeragenda utan pekpinnar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Emma AdBåge
Läsålder: 6-9 år
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 134
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-05-21

Naima bor i en liten by med tre hus. När det är dags för nya grannar att flytta in i det tomma huset (byns invånarantal ökar därmed med hundra procent) blir Naima överlycklig över att upptäcka en flicka i sin egen ålder bland de fyra nyinflyttade … Den nya heter Lisen. Lisen ville först inte flytta ut på landet, men föräldrarna har lovat Lisen att hon får välja rum först. Någon morot ska Lisen ha … Och Lisen blir förtjust i Naima och utser henne till sin översovningskompanjon.

Så medan föräldrarna och lillasyster Luna bor i vardagsrummet provsover Lisen och Naima precis alla rum på fyra våningar – från vinden till källaren. De har så roligt att de inte vill att de gemensamma översovningarna ska ta slut. Extra mysigt är det när det är kallt och de måste ligga i samma sovsäck. Hålla hand, kramas, pussas … Naima köper ett bryt-hjärta med texten LOVE ingraverat på, och två kedjor, för att dela med Lisen, för hon är så kär. Men är Lisen också kär? Och ska Naima våga ge Lisen halsbandet innan de får slut på rum att sova över i?

Hinder att komma över

Ett rum till Lisen är nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomsboks klassen.Liksom i den Augustprisnominerade ungdomsboken Himmelsbrand, så finns här en trendig queeragenda, utan pekpinnar, om att komma ut, eller om att bli kär i någon utan att omgivningen förväntar sig det. Det finns hinder att komma över – som att Lisens pappa inte gillar att Naima är tillsammans med Lisen. Men Naimas mamma är hela tiden på flickornas sida, och det är bäddat för lyckligt slut (här mycket bokstavligt talat bäddat – i varenda rum i fyra våningar).

Vem kan leva på spenat och rädisor ett helt år

Det finns också en annan trend inbakad i berättelsen Ett rum till Lisen – myten om det ljuva livet på landet, att lämna stadslivet och grottekvarnen, att odla sin egen plätt på jorden och att bli självförsörjande. Det verkar roligt tills grannen påpekar att det är för sent att så något annat än spenat och rädisor i år. Vem kan leva på bara spenat och rädisor ett helt år? Och sedan kommer sniglarna på kalas …

När tomaterna i växthuset har inflyttningskalas i sitt nybyggda växthus bidrar detta till komik – för det festas på köpetomater och färdig, köpt, kyld tomatjuice – och Naima tycker att det är makabert att äta tomatplantornas släktingar, när det är deras kalas!

Påminner om serien om Frallan

Emma AdBåge har gjort de vardagliga svartvita illustrationerna – och de påminner lite om de som Lisen AdBåge gjort till serien om Frallan. I Frallan och kärleken blir förresten Ester kär i Frallan och gör en fin present till henne, medans Frallan bara vill vara kompis och gör en fin present till sin egen mormor istället. Frallan-förvecklingarna och humorn och illustrationerna har mycket gemensamt med dem som finns i Ett rum till Lisen.

Käpphästar överlägsna riktiga hästar

Och ni som trodde att käpphästpysseltrenden var över – nix! Än kan ni pyssla käpphästar och rida ut med dem i skogen, ordna hopptävlingar eller ta dem med på ett bad. Eller sova över med dem. Precis som Naima och Lisen. Käpphästar är åtminstone överlägsna riktiga hästar när det gäller att få ner dem i en sovsäck.

print

Våra samarbetspartners