VIVECA STEN, aktuell med nya deckaren Dalskuggan: ”För mig är berättelsen överordnad, men det smyger sig ofta in aktuella frågor och budskap”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Viveca Sten har för tillfället lämnat Morden i Sandhamn för att skapa en ny serie med bokstavligt talat iskalla mord, som utspelar sig i ett snötäckt och vintrigt Åre. Efter Offermakaren är det nu dags för Dalskuggan. Viveca Sten berättar här om inspirationen för den nya serien, om sina nya karaktärer, om framtidsplanerna och sin bästa lista för att skriva en bästsäljande deckare …

– Hur känns det att ha en ny serie på banan? I och med att det nu finns två böcker ute, Offermakaren och Dalskuggan, så är Åremorden verkligen en serie på riktigt! Kändes Dalskuggan som den mytomspunna “svåra andra boken” eller gick allt som en dans?

– Det gick hur bra som helst. Jag blev väldigt inspirerad av miljön och efter Offermakarens fantastiska mottagande var det en ren fröjd att skriva uppföljaren.

Varför Åre som nästa brottsplats

– Hur skulle du presentera dina två nya huvudrollsinnehavare?

– Hanna Ahlander är 33 år och har jobbat som polis på enheten för Våld i nära relationer hos Citypolisen i Stockholm. När Offermakaren börjar blir hon både sparkad och dumpad av sin kille på en och samma dag. Hon tar sin tillflykt till Åre där hennes syster Lydia har ett stort fjällhus. Den andra huvudpersonen heter Daniel Lindskog, han jobbar hos Årepolisen, är sambo och har en liten dotter. Daniel slits mellan jobbet och sin önskan om att vara en närvarande pappa.

– Hur kom det sig att det blev Åre, av alla ställen i Sverige, som fick äran att bli nästa brottsplats?

– Jag blev kvar i vårt hus i Åre vintern 2020 på grund av coronapandemin. Medan världen stängdes ner och allt kändes mer och mer apokalyptiskt började inspirationen flöda ….. Jag satt i vårt hus och skrev och skrev tills manuskriptet var klart.

Helt andra personligheter

– Kommer du att vända tillbaka till Morden i Sandhamn fler gånger? Om det finns några vita fläckar kvar på din gedigna mordkarta … ?

– Jag kan inte tänka mig att jag inte kommer att återvända till Sandhamn, ha, ha!

– Hur är dina nya huvudpersoner jämfört med våra gamla bekanta Nora och Thomas, kända från Morden i Sandhamn?

– Hanna och Daniel har ju helt andra personligheter än Nora och Thomas. Daniel har ett hett temperament och ett sårigt förhållande till sin pappa. Hanna drivs av att hjälpa utsatta kvinnor och är ganska känslostyrd. Eftersom hon har en komplicerad relation till sin mamma finns det ett band som förenar henne och Daniel.

Mycket att inspireras av

– Du är ju känd för din mycket grundliga research. Hur har det varit att researcha för en ny serie och en ny bok under pågående covid-19 pandemi?

– Det gick förvånansvärt bra. Jag fick mycket hjälp av många snälla Årebor som förklarade och visade mig runt. Det mesta var ju utomhus så då gick det väldigt bra.

– Har du råkat ramla över några guldkorn, miljöer, karaktärer, individer, vad som helst, under researchen, där du känner att “det här bara måste jag använda …”?

– Det finns hur mycket som helst i Åre-trakten att inspireras av. Jag rör mig mycket i Åre, både på skidor och med andra transportmedel, och insuper alla intryck jag kan.

Åremorden ska bli en trilogi

– Har du några favoritkaraktärer när du skriver? Du får lov att välja birollskaraktärer och cameos också!

– Hmm, jag gillar ju alla mina karaktärer men i Åremorden klappar kanske hjärtat lite extra för polisen Anton som gör en stor emotionell resa i Dalskuggan.

– Har du planerat ett visst antal böcker, för att göra en story arc komplett, eller är det öppet …?

– Just nu har jag sagt att Åremorden ska bli en trilogi. Offermakaren kom ut i oktober 2020, Dalskuggan gavs ju ut i oktober 2021 och nästa år kommer den tredje delen också i oktober. Sedan får vi nog se …

Finns ett stort intresse för filmatiseringar

– Vad inspirerar dig mest när du skriver?

– Jag lyssnar alltid på musik när jag skriver. Jag brukar göra en spellista på Spotify som speglar stämningen i boken. I Dalskuggan lyssnade jag mycket på Tjajkovskij, särskilt Nötknäpparen och Svansjön och däremellan var det Leonard Cohen som gällde.

– Uppföljare och nya projekt … Finns det något som du kan avslöja redan nu? Om dina framtidsplaner? Och … Kommer det att bli nya tv-serier eller filmer baserade på dina böcker?

– Det finns ett väldigt stort intresse för Åremorden, men jag kan inte berätta något just nu, inte än. I filmbranschen är det inte klart förrän det är klart …

Berättelsen överordnad budskap

– När det gäller uppföljare … Kommer du och Camilla att göra någon mer barn/ung serie i stil med Havsfolket-serien om Tuva (Djupgraven, Sjörök, Mareld). Diskbänksfantasy möter deckarskräck och aktuella miljöproblem. Serien är bara så bra och ni har säkert uppfunnit tidernas bästa skurk!

– Just nu har vi så många egna projekt på gång, så tyvärr finns det inte utrymme att jobba ihop. Men det vore väldigt roligt att göra det igen!

– Den svenska deckargenren har länge haft ett starkt samhällsengagemang och tar ofta upp aktuella frågor. Hur viktigt är det för dig på en skala …?

– Flera av mina böcker handlar om utsatta kvinnor och våld i nära relationer. Jag tar också ofta upp ungdomar med problem. För mig är berättelsen överordnad men det smyger sig ofta in aktuella frågor och budskap.

Kräftskiva på hemmaplan

– Jag är så klart ett stort fan av de brittiska skådespelarna av det gamla gardet, Timothy West och Prunella Scales i Kanaler, båtar kärlek hittade verkligen det bästa från Sverige. Vikingar, världens äldsta fungerade teater, Drottningholmsteatern, och .… Viveca Sten och Sandhamn! Hur var det att ha Tim och Pru på kräftskiva på hemmaplan? Camilla är nog den enda i hela världen som klarar av att se cool ut i kräftskivehatt …

– Ha ha, det var jättekul!

Fullt upp med att läsa alla nyutkomna böcker

– Hösttider brukar betyda mysrysliga tider och högar av deckare under läslampan, medan mörkret sänker sig utanför fönstret. Om du skulle göra en lista för din höstläsning … hur skulle den se ut? Ska du återuppleva några egna klassiker, för framtida inspiration? Ska du läsa din egen Åremordsbok och njuta av omslaget … eller så säger du som Stephen King … “jag vet redan hur mina egna böcker slutar” …?

– Jag har fullt upp med att hinna med alla nyutkomna böcker.. Den här hösten har följande böcker legat på mitt sängbord:
– Du är inte min dotter av Frida Boisen
– Munkavle av Sofi Sarenbrant
– Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus
– Hon hette Esmeralda av Minna Tuberger och Melinda Jacobs
– Tyrannens tid av Magnus Västerbro
– Stöld av Ann-Helén Laestadius

– Jag har läst 50 procent av böckerna – så jag kan garantera att du kommer att ha en härlig läshöst. Lycka till med kommande iskalla brott i Åre!

– Tack! Vi får ses igen i verkliga livet när allt är som vanligt igen. Förhoppningsvis med full publik på Crime Time festivalen och Bokmässan.

Skriven 2021-10-20

Läs JPS Medias recensioner av:
VIVECA STEN : DALSKUGGAN

Åremorden Offermakaren och Dalskuggan finns utgivna på Forum förlag.

Se Viveca Sten fixa kräftskiva för Prunella Scales och Timothy West i Kanaler, båtar, kärlek och berätta om hur hon tagit livet av fem procent av Sandhamns befolkning

print

Våra samarbetspartners