HANNA BLIXT : GRÄNDEN – lätt- och snabbläst klimatthriller fungerar lika bra som ungdomsbok och dystopisk deckare för vuxna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Serie: När djuren vaknar (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 267
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-01-24

*In medias res-start; ett par reportrar är ute på ett eget uppdrag och blir brutalt attackerade av vilda djur. De båda människorna springer för sina liv, men hinner aldrig fram till bilens säkerhet. Efter denna blodiga slasherversion av SVT:s Uppdrag granskning är det dags att återvända till de fyra huvudpersonerna som vi lärt känna i Glorian. Vännerna Annie och Walter, forskaren Caroline och meteorologen Ben. På olika sätt arbetar de för att komma underfund med varför djuren har vänt sig mot människorna.

Kvartetten undersöker också företaget Corper AB som tillskansat sig allt större makt. Detta är en dystopisk värld där fokus ligger på övervakning och klimatförändringar. Men dystopin blir aldrig överdriven eller utflippat science-fiction-artad, utan anknyter ofta till saker som vi alla ser på nyheterna eller läser om i olika reportage.

Obehagligt hot hänger i luften

Dessutom har berättelsen klara drag av deckare – vilket är goda nyheter för alla deckarfans. Någon blir oskyldigt misstänkt för mord, någon måste rentvå sitt namn, vem gjorde det och hur gick det till? Och vad var det egentligen som hände, där i gränden?

Fans av Daphne du Maurier (eller Hitchcocks klassiska filmatisering av Fåglarna) kommer att uppskatta det obestämda, obehagliga hot som hela tiden hänger i luften. Då var det fåglar som attackerade. Nu är det alla djur.

Människorna skulle vara chanslösa

Finns det en förklaring till djurens nya, aggressiva beteende? Med tanke på hur djur fördrivs och förlorar sina revir är det väl snarare förvånansvärt att storskaliga djurattacker inte inträffar i verkligheten. För att fritt parafrasera Fåglarna: Det finns många fler fåglar än människor i världen, och de kommer från ett mycket äldre släkte. Skulle de vilja ta tillbaka sin planet skulle människorna vara chanslösa.

Liten öppning mot en uppföljare

Allt löser sig till slut – så skräckfans som gillar ovissheten i slutet av Fåglarna kanske blir besvikna, men de som vill ha (nästan) alla knutar upplösta och allt förklarat kommer att bli nöjda.Det finns en liten, liten öppning mot en uppföljare.

En lättläst, snabbläst klimatthriller som fungerar lika bra som ungdomsbok som dystopisk deckare för vuxna.

*Fotnot: In medias res är latin och syftar på ett berättargrepp där en historia börjar mitt i handlingen för att sedan bli tydligare allt eftersom.

print

Våra samarbetspartners