DARIN, Palladium, Malmö den 6 oktober 2021 – sångaren har blivit både folkkär och fullvuxen med sin svenska repertoar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En akustisk turné enbart backad av en gitarrist och en klaviaturspelare för att vi ska komma honom nära? Huvudpersonen själv verkar onekligen ha varit en god idé på spåren att inleda livelivet efter corona med en sådan. Hela fem förmodligen utsålda avskalade gigs får i alla fall utgöra början på senaste turnén. Inte illa marscherat, får man väl säga. Och på det hela taget bjöds man också mycket riktigt på en musikalisk kväll av en dignitet som motsvarade det starka publika intresset.

Värt att nämna här är också att den forne Idol-deltagaren blivit folkkär. På Palladium trängdes unga kvinnor med både medelålders och faktiskt också en del pensionärer. Kan det vara så att deltagandet i Så mycket bättre spelat in? Alldeles säkert. Om inte annat gjorde detta att långt fler blev medvetna om hans existens. Men den främsta anledningen är – åtminstone i förlängningen- förmodligen det faktum att han började sjunga på svenska med ett mer personligt uttryck.

Vemodigt positiv tillbakablick

På Palladium mixades det engelska med det svenska ungefär jämnt ut med en liten övervikt åt det sistnämnda, men den första halvtimmen ägnades enbart åt modersmålet, och först ut var självbiografiska Ta mig tillbaka, denna vemodiga, men ändå på det hela taget positiva tillbakablick på en annan tid i livet. Annat fint popgodis initialt var Astronaut och smått latinoanstrukna och catchy Tvillingen.

Sorgligare kunde det knappast bli

Sedan fanns även ballader som I din hand med ett gitarrpickande i introt – misstänkt likt Kansas klassiker Dust In the Wind, för övrigt – och Göteborg, om mörkret och frustrationen som infinner sig när kärleken lämnat och åkt hem igen. Och låt oss för all del inte heller glömma softa pianoballaden Tänk dig. Sorgligare kunde det knappast bli och låta denna kväll, men sårbart och vackert var det allt.

Från tonårens dansanta hits till dagens vuxenpop

Det var för övrigt vid dessa – svenska – tillfällen det märktes som mest att sångaren blivit fullvuxen. Det var då det blev tydligt denna kväll vilken resa han gjort från de ungdomsårens dansanta engelska pophits till dagens vuxenpoppiga och i alla fall tidvis singer/songwriterbetonade sånger, och här ska också betonas att det här inte nödvändigtvis har med tempo att göra. Även snabba alster, typ livsbejakande Ja må du leva och ovannämnda Ta mig tillbaka är sånger från någon som med ålderns och erfarenheternas rätt mognat.

Då blev sångaren tjugo igen

Fast med detta sagt. Visst är det kul med de tidiga hitsen också, typ Step Up och Money for Nothing också. När dessa avverkades blev sångaren tjugo igen. Då tog han sig verkligen tillbaka, för att nu travestera den egna låten. Den gossiga charmen blev närmast övertydlig, och jag gissar att damer i alla åldrar smälte som smör där och då.

Kunde inte föreställa sig mottagandet

Fast att avsluta med något annat än En säng av rosor vore förstås att betrakta som grovt tjänstefel. Darin berättade i sitt mellansnack att han ville skriva en sång om någon han inte sett på länge, men att han aldrig kunnat föreställa att mottagandet skulle bli som det blev. Sedan tackade publiken för detta genom att sjunga allsång på bästa sätt, och sångarens leende i samband med detta sade förstås det mesta om inte allt.

Mer än en popstjärna

Fast minst lika väl mottagen var En apa som liknar dig i en vid jämförelse med den man fick sig till livs i Så mycket bättre – nedtonad version. Och med tanke på denna låttitel skulle man halvt på skämt halvt på allvar kunna hävda att Darin förvisso inte är en apa. Däremot har öppenheten och det personliga godset i den svenska lyriken fått folk att inse att han är mer än en popstjärna, och att det inte är någon större skillnad på honom och oss andra. Vi har alla i alla fall mer eller mindre samma tankar och undringar vad gäller livets labyrinter. Därav också den ökande populariteten på senare år. Vilket förstås bara egentligen är fullt logiskt.

Skriven 2021-10-07

print

Våra samarbetspartners