SARA LUNDBERG : GLÖMDAGEN – en slitstark pärla i barnboksfloden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Mirando
Illustrationer: Sara Lundberg
Läsålder: 3-6 år
Genre: Berättelser, Barn
Antal sidor: 48
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-11

Alma fyller år. Mamma har precis kommit på att de glömt bort det! Så nu gäller det att skynda sig. Noa ska på kalas! Men först måste de hitta en present i gallerian …

De letar i olika affärer och Noa glömmer sin jacka, sin bästa keps och slutligen Almas present … När de kommer fram till Almas hus är de rejält försenade. Och utan presentpåsen med det fina diademet.

Vem är mest glömsk?

Alma öppnar dörren när de ringer på. Hon har ett fint diadem på huvudet. Ett likadant som det som kom bort. Och … kalaset är inte förrän nästa vecka. Efter en fika på kex och saft hemma hos Alma så åker mamma och Noa hem igen. Och filosoferar om vem av dem som är mest glömsk och vem som kan ha hittat diademet och vad som hänt med det …

Låter bilderna tala

Bilderna är oerhört starka, varje uppslag är ett mångskiftande konstverk, och Sara Lundberg låter bilderna tala snarare än att spränga in för mycket text i berättelsen.

Det är skarpt, humoristiskt, starkt vardagsigenkännande och djupt underfundigt. Betraktaren märker när saker glöms bort i bilderna, långt innan Noa och Noas mamma.

Och berättelsen om vad som hände diademet, som berättas i serierutor, helt utan ord, i slutet av boken, det är som ett konstverk i sig – och som en helt egen bilderbok som man får på köpet!

Full pott i alla kategorier

Mirando har än en gång hittat en riktig pärla i barnboksfloden. Det här är slitstarkt – både när det gäller format, papperskvalitet och bindning, och när det gäller det konstnärliga och själva läsupplevelsen. Full pott i alla kategorier!

En extra fin punchline är hur Noa och mamma ser fram emot en söndag när absolut ingenting står på schemat …Att gå och göra “ingenting” var också favoritsysselsättningen för Nalle Puh och Christopher Robin …

Missa inte heller…

Både text och bilder är av den flitigt prisade och rosade och Augustprisbelönade Sara Lundberg. Missa inte heller Fågeln i mig flyger vart den vill (2017) – en konstnärlig bilderbok som är baserad på ett verkligt konstnärsöde, med all sin tragik och komik och alla sina drömmar.

print

Våra samarbetspartners