KARIN SLAUGHTER – Netflix-aktuella författarinnan skildrar pandemin i ny thriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bästsäljande och Netflix-aktuella amerikanska författaren Karin Slaughter är aktuell med en ny bok på svenska. Efter att i sina senaste böcker ha skildrat metoo och våldet mot kvinnor handlar Det falska vittnet om hur vi lyckats genomleva coronapandemin.

”Covid har avslöjat den evigt vidgande klyftan mellan de som har och de som inte har, riktat strålkastarna mot bostadskrisen och den osäkra mattillgången, dragit uppmärksamheten till bristen på ekonomiskt stöd till skolor, sjukhus och äldrevård, avslöjat den totala bristen på tillit för våra statliga institutioner, orsakat en kumulativ ökning av det xenofoba, misogyna och rasistiska hatet, ökat ojämlikheten mellan svarta och vita och, som vanligt, belastat kvinnors liv enormt. Alla dessa saker har jag försökt beröra i den här boken. Allt detta är saker jag försöker greppa så att min förståelse ska bli större”, säger Karin Slaughter.

Leigh Collier har jobbat hårt för det liv hon har. Ett eftertraktat jobb som försvarsadvokat, en skötsam dotter, till och med skilsmässan från exmannen var hyfsat civiliserad. Hennes liv är precis så välordnat som hon alltid önskat. Men bakom allt detta döljer sig en uppväxt som var allt annat än vanlig.

När Leigh får i uppdrag att försvara en förmögen man som står anklagad för våldtäkt ser hon det först som ett steg i karriären. Men när hon möter honom inser hon att det inte är någon slump att hans fall hamnat på hennes bord. Hon känner igen honom, och han henne. Eller, rättare sagt, han känner till hennes historia och vet varför hon ägnat tjugo år åt att försöka glömma.

Om Leigh inte får honom fälld kommer hon att förlora allt. Den enda som kan hjälpa henne är hennes lillasyster – den sista person hon vill ha kontakt med. Men nu har hon inte längre något val.

“Den knutna näven fortsatte arbeta sig upp i halsen. Alla fasansfulla detaljer som hon förträngt de senaste tjugo åren hotade att kväva henne. Callies fruktansvärda telefonsamtal. Leighs panikslagna bilresa dit. Den välbekanta stanken av det unkna huset, cigarrerna och whiskyn och blodet – så mycket blod. Leigh måste få veta säkert. Hon måste höra det sägas högt. Hennes egen tonårsröst kom ur munnen när hon sa ”Trevor?” Hans sneda leende var så otäckt välbekant. Leigh kände gåshuden sprida sig över armarna. Hon hade varit hans barnvakt och när hon blev tillräckligt gammal för att hitta ett riktigt jobb hade hennes lillasyster tagit över uppgiften.”
— ur boken

Karin Slaughter är en av världens mest lästa och hyllade författare. Hennes böcker har givits ut i 120 länder och sålts i fler än 35 miljoner exemplar. Hon har skrivit 20 böcker, inklusive serierna om Grant County och Will Trent, samt Edgar-nominerade “De fördärvade” och flera titlar som legat på Sunday Times topplista. Spänningsromanen “Bilder av henne” filmas just nu för Netflix och Grant County- och Will Trent-serierna är också under produktion för tv. Hon är född i Georgia och bor i Atlanta.

© HarperCollins Nordic

print

Våra samarbetspartners