[STUDIO GHIBLI] DET BLÅSER UPP EN VIND – vuxen animerad biopic som stannar kvar och bara blir bättre och bättre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Kaze tachinu (The Wind Rises)
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Hideaki Anno, Hidetoshi Nishijima, Miori Takimoto, Masahiko Nisshimura, Jun Hattori
Land: Japan
År: 2013
Genre: Animerat, Biografi, Drama
Längd: 126 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Människan har bara ett fåtal bra, kreativa år att åstadkomma något på. Ett tiotal år då vi är som mest kreativa, mest uppfinningsrika … Det är ett faktum som gäller både konstnärer och ingenjörer.

Denna tes framläggs i en drömvision där den italienska legendariske ingenjören och uppfinnaren Greve Caproni talar till den unge japanske Jiro Horikoshi … som svär på att göra det mesta av sin kreativa period.

Med räknesticka och kärlek till flyget

Med lite uppfinningsrikedom och en räknesticka och mycket hårt arbete förnyar Jiro flygkonsten för Japans räkning. Han avancerar inom företaget och blir påläggskalv och skickas till Tyskland för att lära av de bästa. Väl i Tyskland måste han använda all sin charm för att faktiskt få se och lära. Tyskarna håller hårt i sina hemligheter och sin upprustning.

Oxar drar flygplanen till startplatsen

I Tyskland är allt toppmodernt och effektivt. I Japan har man fortfarande oxar som drar flygplanen till testflygningsplatsen. I Japan finns det fortfarande flygplan med papperstunna vingar … Om Japan ska bli ett modernt och högteknologiskt ledande land så gäller det att lägga på ett kol.

Filmens åskådare har facit i hand

Filmens åskådare förstår varför Tyskland upprustar, även om den naive och optimistiske Jiro är oförstående. Tyskarna håller på att med stor effektivitet och målmedvetenhet göra sig klara för andra världskriget. Jiro däremot har inte facit i hand och dessutom har han oftast huvudet bland molnen, han är uppslukad av ingenjörskonst och drömmen om att skapa det perfekta planet.

Bergtagen och förälskad

Jiro hinner också bli förälskad i en söt flicka som gillar att måla – men hon har drabbats av tuberkulos. Scenerna från hotellet bland bergen är som något från Tomas Manns Bergtagen – och se där, bland hotellgästerna hittar Jiro en tysk som han kan diskutera Bergtagen med, så väl som modern hälsokost och ingenjörsidéer … På köpet får Jiro oroväckande information om tyska vänner som förföljs för att de inte gillar den nye ledaren, en galning vid namn Hitler …

Skapade det ultimata planet – som inte finns kvar

Slutligen både lyckas och misslyckas Jiro. Drömvännen, den gamle italienaren Greve Caproni, kommer tillbaka och frågar vad Jiro åstadkom med sina tio kreativa år. Jiro lyckades skapa det ultimata planet, Zero planet. Men Jiro går omkring i en veritabel gravgård för flygplan – inte ett enda plan kom tillbaka. Och hela Japan är ödelagt efter andra världskriget. De befann sig på “fel sida”. Jiros älskade är död och hon finns bara i drömlandet. Precis som den gamle italienaren Greve Caproni och alla försvunna flygplan …

En ovanlig och unik biopic

Det blåser upp en vind är en ovanlig biopic – för det handlar om att lyckas med sin dröm, men att ändå misslyckas. Scenerna av ett förstört Japan och alla demolerade plan är hjärtskärande. Men Zero-planen har blivit en legend och Miyazaki har gjort en hyllning till dem och till människorna kring dem.

Tecknad biopic hör inte till vanligheterna men när resultatet blir så lyckat så önskar man att det gjordes oftare – och att någon vågade lägga ner möda på att få alla detaljerna så korrekt gjorda.

Forna tiders Japan har återskapats minutiöst

Forna tiders Japan har återskapats minutiöst in i minsta detalj, inklusive den berömda Stora Kanto jordbävningen som orsakade stor ödeläggelse 1923. Både jordbävning och bränder ödelade Tokyo – men staden byggdes upp nyare och bättre och modernare, tack vare japansk gaman-anda: styrka och tålamod även i svåra situationer.

En filmisk släkting till Prinsessan Mononoke

På många sätt är det här en nostalgisk film – liksom så många av Miyazakis bästa filmer. Vi ser hur Japan går från ett agrart samhälle till en modern industrination. Och vi ser även priset som människor får betala. Både kollektivt och individuellt. Temamässigt ligger Det blåser upp en vind väldigt nära Prinsessan Mononoke människors framsteg kommer med ett väldigt högt pris. Vare sig det gäller att ta Japan in i järnåldern eller in i den moderna industriåldern. Och som så många gånger så är det krigsindustrin som ställer till det allra värst.

En mycket ovanlig film

Det är inte ofta man ser tecknad film där man diskuterar Bergtagen, klassisk musik, tuberkulos, hur farlig Hitler är, och hur nya bultar ska minska vindmotståndet i framtida flygplansmodeller.

Det blåser upp en vind är på många sätt en väldigt vuxen film – som en väldigt seriös spelfilm, fast animerad… men varför inte låta barnen som gillade Min granne Totoro och Kikis Expressbud och Porco Rosso, se även denna? Man behöver inte förstå allt direkt. Man kan tänka tillbaka på filmen när man blivit äldre och sedan fylla på och förstå efter hand …

Blir mer och mer imponerad … ju längre tiden går

Många filmer blir man imponerad av direkt när man ser dem. Men sedan bleknar de snabbt bort. Det blåser upp en vind stannar kvar och filmen blir bättre och bättre ju längre tid som går … Det är en film som tål att ses om … och som tål att ses tillbaka på.

Skriven 2021-04-18

Extramaterial: En intressant presskonferens med Hiyao Miyazaki och flera av filmens medarbetare medföljer filmutgåvan. Miyazaki får bland annat frågan vad han gjort under sin fem år långa paus. Han svarar:
“Jag har inte haft paus. Jag gjorde den här filmen.” Tilläggas bör att Miyazaki har haft mer än tio kreativa år på topp – annars hade han bara hunnit göra två filmer … !

print

Våra samarbetspartners