CRIMETIME AWARD 2021 – nomineringarna klara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För sjunde året i rad delas Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime Göteborg på Bokmässan. Idag presenteras de nominerade i kategorierna: Årets deckardebut, Årets barndeckare samt de nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare. Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Det prestigefyllda priset delas ut för fjärde gången under Bokmässan i Göteborg, som i år är en hybridmässa. Det kommer att finnas möjlighet att se prisutdelningen live på Bokmässan Play, och för dem som köpt studiobiljetter till Crimetime by night. Crimetime på Bokmässan pågår den 25–26 september.

Prisutdelningen av Crimetime Award sker den 25 september under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och får avrunda Crimetime by night vid cirka kl 19.30. Förutom äran, kommer vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, även att få ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

– I år var det ovanligt många högkvalitativa deckardebuter. Det blev en rafflande omröstning på slutet, då vi hade för många titlar i toppen. Några riktigt starka böcker hamnade precis utanför topp fem. På barnsidan har vi nog aldrig läst så många böcker som i år. Även där var det mycket hård konkurrens, säger Rebecka Edgren Aldén, juryns ordförande.

– Redan förra året såg vi en markant ökad andel manliga författare på debutsidan. Det är kul att se, för det har varit väldigt kvinnodominerat tidigare. Serietrenden håller i sig, väldigt många debuter är början på en serie. Vi tyckte oss också se en ökad andel militära spänningsromaner, men även feelgood-deckarna blir allt fler, fortsätter Rebecka Edgren Aldén.

Omröstningarna till Årets deckardebut och Årets barndeckare startar den 1 september och pågår till den 19 september.

För motiveringar och för att rösta, klicka här

NOMINERADE TILL CRIMETIME AWARD 2021

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets deckardebut 2021:
• Linda Ståhl, Syndaren ska vakna (Norstedts)
• Klas Ekman, De kapabla (Bookmark förlag)
• Anna Breitholtz Monsén, Stranden (Bokfabriken)
• Karin Wik, Skolan (Forum)
• Leif Appelgren, Ingen ond man (Lind & Co)

I juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2021:
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Johanna Wistedt, deckarexpert och frilansande förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Samuel Karlsson, deckarförfattare och journalist
Rebecka Edgren Aldén, författare, redaktör, skrivlärare och sammankallande ordförande

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra årets Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets barndeckare 2021:
• Johan Rundberg för serien Månvind & Hoff med böckerna Nattkorpen och Tjuvdrottningen (Natur & Kultur)
• Tobias Söderlund och Stef Gaines för serien Spökhunden Buster med böckerna Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus (Rabén & Sjögren)
• Anja Gatu och Anna Nilsson för serien Kattspionerna på Rosengård med boken Man lever bara nio gånger (B Wahlströms)
• Martin Olczak och Anna Sandler för serien Legenden om Jack med boken Troll i järngruvan (Rabén & Sjögren)
• Martin Jern med serien Spökjägare med boken Aldrig i livet (Lilla Piratförlaget)

Juryn för Crimetime Award årets barndeckare 2021:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anna Bågstam, författare
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Johan Anderblad, författare och läsinspiratör
Rebecka Edgren Aldén, författare, skrivlärare, redaktör och sammankallande ordförande

BOOKBEATS PRIS TILL ÅRETS SVENSKA DECKARFÖRFATTARE baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets bästa deckarförfattare varit under det senaste året. BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg.

Nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2021:
• Mari Jungstedt
• Lars Kepler
• Sofie Sarenbrant
• Emelie Schepp
• Viveca Sten

Bokmässan i Göteborg äger rum 23–26 september 2021 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play.
Crimetime Göteborg arrangeras den 25–26 september 2021 på Svenska Mässan och på Bokmässan Play.
Bokmässan Play nås via bokmassan.se

© Crimetime Göteborg / Bokmässan

print

Våra samarbetspartners