ANNA JANSSON tilldelas Crimetime Award Årets hederspris 2021

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Författaren Anna Jansson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2021. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 25 september. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

– Jag blev verkligen överraskad och glad! Att få ta emot en så hedersam utmärkelse är stort. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att göra det jag tycker är roligast av allt; att få skriva! Ett stort tack till mina läsare, de som varit med mej på vägen i över tjugo år och till de nya som hittat mina böcker. Jag planerar att skriva tills jag fyller nittio, säger Anna Jansson med en blinkning.

Juryns motivering till Crimetime Award Årets hederspris 2021:

Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson.

Crimetime Award Årets hederspris 2021 tilldelas Anna Jansson.

– Anna Jansson vet precis hur man ska bygga en riktigt rafflande deckarhistoria, samt hur man ska krydda den för att bjuda läsarna på något alldeles extra. Hon är också en av de trevligaste och roligaste författarna i landet, och delar med en självklarhet med sig av sin egen kunskap till andra. Hon besitter en säkerhet som formats av drygt 20 års framgångsrikt författarskap, och vi på förlaget är oerhört stolta och glada över att hon har vunnit Crimetime Awards Hederspris. Stort grattis Anna!, säger Erika Degard, Anna Janssons förläggare på Norstedts.

Juryn för Årets hederspris:

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare (sammankallande)
Åsa Lindström, förläggare, Bokförlaget Forum
Erika Degard, förläggare, Norstedts
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare, Polaris
Zandra Weldon, förläggare, Lind & Co
Céline Hamilton, förläggare, HarperCollins Nordic
Anna Cecilia Weschke, förläggare, Bookmark Förlag

Årets hederspris – tidigare vinnare:

2020 Håkan Nesser
2019 Jan Mårtenson
2018 Liza Marklund
2017 Kerstin Ekman
2016 Maj Sjöwall

Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Crimetime Award delas ut för sjunde året i rad, och avrundar i år Crimetime by night på Svenska Mässan i Göteborg den 25 september vid cirka kl 20.00. Prisutdelningen sker under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Priset delas ut i fyra kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets hederspris och BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare. Prisutdelningen visas också live samma tid på Bokmässan Play.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Bokmässan äger rum den 23–26 september 2021 på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play.
Crimetime Göteborg arrangeras den 25–26 september 2021 på Bokmässan.
Bokmässan Play nås via bokmassan.se.

Crimetime Göteborg
Crimetime Göteborg är ett samarbete mellan Bokmässan och Bonnierförlagen, som tar avstamp i en gemensam vilja att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. Festivalen startade 2015 och arrangerades då på Gotland. Redan under sitt första år på Bokmässan 2018 blev Crimetime Göteborg en stor publiksuccé, med nationella och internationella stjärnförfattare på plats.

Om Bokmässan
Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och årets viktigaste litteraturhändelse. Sedan starten 1985 har miljontals läsare, författare och branschfolk lockats till Göteborg i början av hösten. Mässan är sedan länge en mittpunkt för svensk bokutgivning och erbjuder även kompetensutveckling, inspiration och rekreation. Bokmässan 2021 blir en hybridmässa med bokförsäljning och studiosamtal som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 23–26 september och direktsänds på Bokmässan Play. Årets teman är Demokrati (arrangeras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd), LÄS! LÄS! LÄS! (arrangeras i samarbete med Läsrörelsen) och Nordisk litteratur.

© Bokmässan

print

Våra samarbetspartners