BODY BAGS – en trevlig liten (skräck)film i antologiform med bästa rollistan någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Carpenter, Tobe Hooper & Larry Sulkis
Skådespelare: John Carpenter, Tom Arnold, Tobe Hooper, Robert Carradine, Alex Datcher
Land: USA
År: 1993
Genre: Komedi, Sci-Fi, Skräck
Längd: 94 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Body Bags är en TV-film från 1993. Den släpptes på video i Sverige när den var ny, och jag måste ha sett den då – jag hyrde i stort sett allt nytt i skräckväg, i synnerhet om regissörerna var kända. 1993 hade jag dessutom börjat recensera film på video i en dagstidning, så jag borde ha fått filmen hemskickad. Men – om jag såg den 1993, hade den raderats ur mitt minne helt och hållet. Innan jag nu såg om den på tjusig Blu-ray, kom jag inte ihåg en enda scen.

Det var kabelkanalen Showtime som låg bakom Body Bags. Filmen var deras svar på HBO:s Tales from the Crypt, och den var tänkt att vara pilotavsnitt till en TV-serie. Dock blev det aldrig någon TV-serie av det här.

John Carpenter som galen obducent

Det handlar om en antologifilm; det klassiska formatet som engelska Amicus nådde framgångar med på 1960- och 70-talen. Tre avslutade rysare på sammanlagt 94 minuter. Vad som utmärker Body Bags, är att John Carpenter har regisserat de två första historierna, medan Tobe Hooper ligger bakom den tredje. Inte nog med det, John Carpenter själv spelar The Coroner; en galen obducent som presenterar historierna. Carpenter gör inte bort sig i rollen, även om han är lite fånig – sådana här skräckpresentatörer är ofta lite fåniga.

Antologier är ofta lite ojämna, och så är fallet även med den här filmen. John Carpenters två bidrag är bäst – jag tycker dessutom att de här två kortrysarna är det bästa han gjort sedan 80-talets mitt. Vilket nog säger mer om Carpenter än om de här rysarna.

Galen mördare härjar i trakten

Först ut är The Gas Station, där Alex Datcher spelar en tjej som ska börja jobba nattetid på en bensinmack; hon ska bara sitta i ett bås och ta betalt när folk tankar. Hon är helt ensam på macken. En galen seriemördare härjar i trakten – som för övrigt är Haddonfield, staden där Alla helgons blodiga natt utspelar sig. Kommer den tosige mördaren att dyka upp på macken? Vad tror ni? Det här är den traditionell historia; inga överraskningar, men den gör sitt jobb.

Hårproblem åtgärdas

Därefter följer Hair, en kul liten skräckkomedi där Stacy Keach spelar en man som inte kan acceptera att han håller på att förlora håret. Han råkar se TV-reklam för en ny hårklinik, som drivs av en man som spelas av David Warner – och Debbie Harry är klinikens sköterska. Keach går dit och hans hårproblem åtgärdas – men självklart går det inte som han tänkt sig. Stacy Keach är lysande i den här storyn.

Synen återställs och det går åt helvete

Den sista historien är den svagaste, Tobe Hoopers Eye. Här spelar Mark Hamill en basebollspelare som förlorar ett öga i en bilkrasch. Roger Corman gör hans doktor, som hämtar en annan doktor, spelad av John Agar, som har kommit på ett sätt att transplantera ögon och återställa synen. Hamill får ett nytt öga, han får tillfälle att visa sig naken och ha sex med sin fru, spelad av Twiggy, men snart går allt åt helvete. Förstås. Historien känns igen från många andra berättelser och filmer, där transplanterade kroppsdelar börjar leva sitt eget liv. Här finns förstås även likheter med bröderna Pangs film The Eye, men den kom nästan tio år senare.

Sam Raimi spelar lik

Body Bags har nog skräckfilmshistoriens bästa rollista någonsin. Förutom de jag nämnt ovan, medverkar Tom Arnold, Robert Carradine, Wes Craven, David Naughton, George “Buck” Flower, Sheena Easton, Charles Napier, Greg Nicotero skymtar som en man som rastar hunden, Tobe Hooper dyker upp som obducent på slutet, och Sam Raimi spelar ett lik.

Det här är en trevlig liten film. Den är på inga sätt märkvärdig, men den är hyfsat underhållande. Jag hade gärna sett fler avsnitt, och jag tycker nog att de här berättelserna håller bättre än de i den uppburna Creepshow.

Skriven 2021-08-20

print

Våra samarbetspartners