EVA & ADAM – ingen överdrift kalla det här för höstens familjefilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Caroline Cowan
Skådespelare: Sonja Holm, Olle Cardell, Björn Bengtsson, Liv Mjönes, Lisa Henni
Premiär: 2021-08-27
Betyg: 3

Kamratposten var en rekorderlig gammal tidning skräddarsydd för barn och möjligen de som hade ena benet inne i tonåren. Under åren 1991 till 2003 kunde man följa Evas och Adams öden där med stort gensvar hos målgruppen. Det blev en tv-serie 1999 och 2000 plus en långfilm 2001, så nog kan man kalla ungdomarna för det strävsamma gamla paret.

För manus till hela paketet står Johan Unenge och Måns Gahrton varför ingen kan ifrågasätta deras kompetens när det gäller att sätta kött på benen till Eva och Adams liv och leverne.

Debut som inte går spårlöst förbi

Regissören heter Caroline Cowan som tidigare sysslat med TV (Andra Avenyn), och nu gör sin långfilmsdebut. Något som inte går spårlöst förbi om man säger så. Jag vet att jag lägger ribban lite väl högt när det gäller tonårsfilmer när mina tankar alltid gör avspark vid Roy Anderssons lilla mästerverk En kärlekshistoria. Roy inte bara fångade ungdomarnas värld på kornet utan satte också fingret på deras föräldrars och resultatet blev svensk filmhistoria.

inga problem få målgruppen att identifiera sig

Nåväl, Eva och Adam är en charmig och lättsmält historia som grundar sig på tanken att ungdomar agerar och reagerar likadant idag som för 30 år sedan med tillägget att de då kanske inte var vegetarianer och djuraktivister i någon större utsträckning.

Spana in killar, traumat när kompisen sviker, känslan av att vara en i gänget och så vidare är naturligtvis inget nytt under solen, och Sonja Holm (Eva) och Olle Cardell (Adam) får säkert inga problem med att få målgruppen att identifiera sig och hänga på låset.

Höstens familjefilm

Draghjälp får de av till exempel en alltid lyckad Ulla Skoog i en liten men naggande god “cameo”, som stjäl de korta scener hon är med i. Att kalla det hela för höstens familjefilm är ingen överdrift.

Skriven 2021-08-25

print

Våra samarbetspartners