CIRCUS OF ROCK – mannen bakom det stjärnspäckade metalprojektet: “Det här är ett sätt att leva. Jag hade inte slutat även om jag haft råd”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Yppa termen rockcirkus, och de flesta tänker inte utan anledning på ett turnépaket av diverse band eller kanske en större festival, men trummisen Mirka Rantanen, känd från sådant som power metalbandet Thunderstone och melodic rockorienterade King Company, har dragit benämningen till något mer intimt, ett projekt under hans ledning med ett gäng musikervänner som villiga ”partners in crime”. På rollistan förekommer folk som Amaranthes vokalissa Elize Ryd, ex-Nightwish-basisten Marco Hietela och AOR-bandet Hardlines frontman Johnny Gioli.

För när tanken på ett soloprojekt utanför den vanliga bandsfären lät för ensamt och trist bestämde sig den välmeriterade musikern för att samla ihop individer som kunde förverkliga en vision om något annat. Något som doftade mer än ett fåfängeprojekt där allt handlar om den egna personen. Det projektet fick namnet Circus of Rock.

– Yeah, saken är den att när jag började fundera på att göra ett soloalbum ville jag inte göra det på det traditionella sättet, säger Mirka per telefon från hemmet utanför Helsingfors. Jag ville fokusera på sångerna, och det skulle inte vara några trumsolon bara för att det var mitt album.

Logistiken var en mardröm

Mirka berättar att demosen till albumet spelades in redan förra sommaren. Då hade arbetet med att skaka fram låtmaterial från diverse kompositörer avslutats. Samtidigt hade det bestämts vilka sångare och musiker som skulle medverka, varav många var sådana som trummisen arbetat med tidigare under den trettio år långa karriären.

Inspelningarna flöt mycket riktigt också på ”väldigt bra”, men logistiken var en mardröm på grund av pandemin. Alla musikerna spelade in sin delar separat, vilket inte var det lättaste att hålla reda på. Mirka skriver gärna under på att den biten var ett helvete.

– Det är sant. Du kan ju tänka dig hur komplext det var. Jag var tvungen att föra dagbok på nätet över vad som var gjort och inte var gjort. Totalt varade inspelningarna fem, sex månader, så i januari kunde jag skicka de färdiga mastertaperna till skivbolaget.

Folk kommer bli överraskade

– Onekligen mycket jobb, får man väl säga. Men jag antar att du tycker det var värt det i slutänden?

– Yeah, definitivt. Jag måste säga att jag är väldigt glad och nöjd med varenda låt, musiker, och sångare. Och jag är tacksam för allas bidrag. Så jag är väldigt exalterad, jag kan knappt vänta på att få feedback. Det här är ju den första skiva jag är med på som jag själv ansvarat för, så jag hade inte haft någon annan att luta mig mot om det hade misslyckats. Men i det här läget är det enda jag kan göra att vänta och se vad som händer. Fast så här långt har responsen varit toppen. Jag tror att folk kommer att bli överraskade när de hör albumet.

Uppföljare redan på planeringsstadiet

Fröet till verket, som för övrigt fått titeln Come One, Come All såddes för ett par år sedan. Redan då hade Mirka börjat fråga vänner i bekantskapskretsen om de ville bidraga, och i slutänden hade han fått positiva löften från närmare fyrtio sångare och musiker. Alla dessa figurerar inte på det färdiga resultatet nu, men förhoppningsvis gör de det på uppföljaren, menar han. En sådan är för övrigt redan på planeringsstadiet. Kanske börjar arbetet på Circus of Rock ”tvåa” redan i höst eller allra senast tidigt 2022.

– Från början var det bara meningen att det skulle bli ett album, men jag har många musikervänner, och flera av dem fick jag inte med den här gången. Det kommer att bli några överraskningar på nästa skiva, men jag kan inte säga något om det än.

Fanns ingen press

– Men tvekade du någonsin om du skulle ta dig an det här från början med tanke på det stora formatet?

– Nej, jag avskräcktes faktiskt inte på grund av projektets storlek eftersom alla som arbetade med det fungerade så bra. Jag kände aldrig att jag var en ”crazy guy” när folk frågade mig varför jag drog igång det. Det var ett så kul album att göra, och jag hade tid att hålla på med det på heltid. Det fanns ingen press. Men jag bestämde mig tidigt 2020 för att göra det eftersom jag skulle fylla femtio i år. Jag ville det skulle bli färdigt till i år, så det kunde bli den perfekta presenten till mig själv.

Två album ute på samma gång

– Men Circus of Rock är inte det enda bandet du är aktuell med. Du har också nyligen släppt ett nytt album med King Company betitlat Trapped?

– Ja, vi har precis släppt vårt tredje album. Det har fått fantastiska recensioner, och vi har kommit ut med vår tredje singel därifrån. Så jag har två album ute på samma gång. Det var inte min idé, , men så kan det gå ibland när banden ligger på olika skivbolag. Samtidigt är det två så pass skilda album att det inte spelar så stor roll.

Planer på comeback för supergruppen

Utöver Circus of Rock och King Company har Mirka även erfarenhet från finska supergruppen – typ – Northern Kings, och som tidigare nämnts, powermetalbandet Thunderstone. Sistnämnda är dock historia för honom i dagens läge.

– Ja, jag är faktiskt inte medlem i Thunderstone längre. Jag har inte varit det på tio år. Jag slutade kring 2008. 2009. De har en annan trummis nu, och jag är inte säker på att de är så aktiva längre.

– Hur är läget med Northern Kings då?

Det var länge sedan något hände med dom. Det är typ ett projekt, och det var alltid svårt för oss att vara aktiva eftersom alla var upptagna med sina ordinarie band. Men jag hörde precis att det finns planer för oss att spela på nästa års sommarfestivaler. Fast det är inte hundra procent bekräftat än. Så det kanske blir av.

Känner sig fortfarande som tonåring

– Du har hållit (metal)fanan högt sisådär trettio år så här långt. Hur ser du på din långa karriär så här långt?

– Det har utvecklats till en lång historia. Jag har spelat på fyrtio album, och det mesta har varit inom heavy metal och hårdrock. Men mycket ha förändrats under årens lopp, det säljs inte så mycket CD-skivor längre, Spotify har tagit över. Mycket har hänt snabbt, det har varit en intressant tid. Sedan känns det inte som jag hållit på så länge. Jag känner mig fortfarande som en tonåring, och har fortfarande entusiasmen. Så jag kommer aldrig att ge upp.

Känns som en hobby hela tiden

– När i livet kände du att det här kunde bli mer än en kul hobby?

– Jag vet inte. Det här känns som en hobby för det mesta än idag. Utom när jag gör en stor turné, då känns det som ett jobb. Men när jag skapar för King Company och Circus of Rock känns det som en hobby hela tiden. Det är så jag vill känna. Om man inte gör det hade man tappat kontakten med musiken.

Håller fast vid drömmarna

Mirka säger att rocklivet är en livsstil, ett sätt att leva. Det hade inte gått att sluta även om tillräckligt med pengar funnits där i bakgrunden som uppbackning, menar han.

– Det är som folk som skriver böcker. De har miljoner på bankkontot, men arbetar ändå alltid för att skapa nya saker ändå. Det är därför jag vill skapa fast jag inte tjänar så mycket pengar på skivförsäljning längre.

– Det låter som om du fortfarande tycker det här är lika kul som när du började en gång i tiden?

– Yeah, definitivt. Känslan är den samma. Men jag är gammal nu, så jag är realistisk. Jag säljer inte miljoner skivor längre, så jag håller fast vid drömmarna.

Skriven 2021-08-18

print

Våra samarbetspartners