THE COURIER – Kalla kriget nagelbitare där dramaturgin fungerar till fulländning på alla fronter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dominic Cooke
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, James SchofIeld, Fred Haig
Premiär: 2021-08-06
Betyg: 4

Alla som fått sin första pension på bankkontot har säkert något minne i allmänhet och troligen Cubakrisen i synnerhet från den tid som brukar kallas “det kalla kriget”. Vi minns som igår när president Kennedy beordrade blockad mot alla ryska fartyg som närmade sig Cuba, och närmade sig gjorde de minut för minut.

Några rader för att friska upp minnet hos de som inte var med när det begav sig; på Cuba styrde och ställde öns egen fixstjärna Fidel Castro, som gärna syntes i bild med alla från statsminister Olof Palme till Hollywoodhjälten Errol Flynn. Du och bror var han också med Sovjets regeringschef Nikita Chrusjtjov, en gengångare från oktoberrevolutionens dagar, och nu en av de få utvalda som hade världens öde i sina händer.

Långdistansrobotar på Kuba

På ytan var den lille trinde Chrusjtjov och hans jovialiska hustru Nina en mysfamilj, men när han bankade skon i bordet i FN-skrapan såg Dag Hammarsköld honom kasta masken. Nu hade president Kennedy fått svart på vitt att nämnde Chrusjtjov hade placerat långdistansraketer på Cuba och satte ner klacken – hit men inte längre. “Krusse” vägrade backa och världen höll andan.

Verkligheten överträffar dikten

Om dessa dagar och vad som hände bakom kulisserna handlar Dominic Cookes nagelbitare The Courier, som bekräftar att verkligheten ofta överträffar dikten. Precis som i en Hitchcockfilm handlar det om en helt vanlig person som mer eller mindre mot sin vilja blir indragen i händelser fjärran från sin egen Svenssonska vardag.

Ödesdigra konsekvenser

Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) är en välmående affärsman som gärna tar några glas med kunderna medan han smörjer dem för stundande affärer. Politik får inte stå i vägen för en bra affär, och förvåningen när M16 och CIA ber honom om några riskfria tjänster i Moskva är naturligtvis stor.

Med en blandning av profit, spänning och lite cynism tar han på sig uppgiften som kommer att få ödesdigra konsekvenser när han blir personligt god vän med den ryske spionen Oleg Penkovsky (Merab Ninidze).

Oron genomsyrar varje scen

Miljön det kalla krigets Sovjet som nu dominerades av KGB:s storebrors blickar över axeln och den tidens naturliga oro bland folk i allmänhet för att domedagsbomben skulle explodera genomsyrar varje scen och dramaturgin fungerar till fulländning på alla fronter.

Både Cumberbatch som den lite dryge affärsmannen som växer med uppgiften och Ninidze som den ryske spionen som ser sitt land frätas sönder i kommunismens syrebad är lysande och det doftar Oscar lång väg. En film som kompenserar mycket av den filmtorka vi fått genomlida alltför länge nu.

Skriven 2021-08-04

print

Våra samarbetspartners