DE FÖRDÖMDAS BATALJON – tråkigt och ointressant om välkänt koreanskt slag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Jangsa-ri 9.15 (Battle of Jangsari)
Regi: Tae-yong Kim & Kyung-taek Kwak
Skådespelare: Megan Fox, George Eads, Myung-Min Kim, Choi Minho, Jae-Wook Lee
Land: Sydkorea
År: 2019
Genre: Action, Drama, Krig
Längd: 104 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

De fördömdas bataljon är ett sydkoreanskt krigsdrama från 2019, som bland annat lockar med Megan Fox i rollistan. Megan Fox? Vad gör hon i en koreansk krigsfilm? Inte mycket, visar det sig.

Ser ut som en storfilm

Den här filmen, som regisserats av Tae-yong Kim och Kyung-taek Kwak, ser ut att vara hyfsat påkostad. Den ser ut som en storfilm. Filmen utspelar sig under Koreakriget 1950 – och jag tappade tråden omedelbart när filmen började.

De fördömdas bataljon inleds med kartor över Korea och en massa text skrivs ut i bild – och en rad koreanska orter omnämns. Förvirring uppstod.

En lång rad bataljer

Filmen handlar om att Sydkorea och de allierade trupperna ska inta en viktig kuststad som hålls av den nordkoreanska armén. Det råder brist på soldater, så man skickar dit en båt med 772 tonåriga soldatstudenter som aldrig tidigare stridit.

Det brakar loss nästan med en gång, och sedan följer en lång rad bataljer. Berättarstrukturen är märklig. Filmskaparna struntar i stort sett i att presentera rollfigurerna. Huvudpersonerna är väldigt många, men inga av dem har någon större personlighet. Det är också svårt att hålla isär uniformerna, så under de nattliga striderna uppfattade jag inte vem som sköt på vem. En av huvudpersonerna är tjock, så han sticker ut. En annan är en utklädd flicka.

Fruktansvärt illa skrivna repliker

Emellanåt klipps det till olika kontor, där Megan Fox går omkring i rollen som amerikansk journalist. George Eads spelar en amerikansk general. De fäller fruktansvärt illa skrivna repliker och agerar styltigt. Jag gissar att de koreanska regissörerna inte hörde hur illa det låter. Scenerna med Fox och Eads tillför absolut ingenting. Nada. De är antagligen bara där för att filmen ska kunna säljas internationellt.

Det är tänkt att vara dramatiskt, gripande och upprörande, men långa strider där blodet sprutar och kroppsdelar flyger, medan sentimental musik ligger som en smet över bilderna, fick mig bara att titta på klockan. Nu låter det som att jag är en avtrubbad, känslolös själ – men något är fel när skoningslös slakt av människor som borde vara upprörande och chockerande inte är det.

Finns stoff till en bra film

Slaget filmen handlar om är tydligen välkänt i Sydkorea. Filmen ska vara en hyllning till alla de unga män som dog där. Här finns stoff till en bra film. Synd att det blev så tråkigt och ointressant. Filmskaparna borde inlett filmen innan soldaterna klev ombord på fartyget, och presenterat både rollfigurer och förutsättningarna. Skapat ett engagemang. Fått oss att bry oss om gestalterna.

Det blev inte bättre av att Megan Fox fick det att likna skolteater.

Skriven 2021-07-25

print

Våra samarbetspartners