PASSION PLAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Film noirdrama, USA, 2011
Regi: Mitch Glazer
I rollerna: Mickey Rourke, Megan Fox, Bill Murray
(Image) (Region A, amerikansk Blu Ray)

BETYG: TRE

Nej, det här var väl inte riktigt vad jag tänkt mig. Film noir med thrillerstuk basunerade infon på Amazon ut om denna skapelse, men det stämmer inte riktigt. Snarare är Passion Play oftast en ganska stillsam och eftertänksam skapelse med ett och annat våldsamt inslag instoppat här och där. Jag kan tänka mig att många inte kan ställa om sig efter den initiala besvikelsen över detta, och därför tar fram sågen. Men själv får jag nog säga att det här trots allt var en rätt hygglig historia ändå. Inte minst för att den inte den följer den snitslade banan rakt av, men också för det hela försetts med en skön nästan poetisk stämning utan att för den skull bli arty farty.

Mickey Rourke är Nate Poole, en ”down and out” jazzmusiker, som närmat sig botten på näringskedjan i showbusiness. Efter att ha varit stjärna då det begav sig trumpetar han nu mest på en sunkig strippklubb för att få ihop till brödfödan. Fast just som vår hjälte inte trodde det kunde bli värre blir han nerslagen, utkörd i öknen och sånär skjuten i skallen. Det är nämligen så att han ovetandes har idkat älskog med frugan till en gangsterboss vid namn Happy Shannon, och nu ska han få plikta med sitt liv. Fast tro det eller ej, Nate överlever eftersom några indianer plötsligt dyker upp och skjuter bödeln precis innan denne ska trycka av nådaskottet.

Varför dessa befann sig just där förtäljer inte historien, men Nate tar sig i alla fall samman och stapplar planlöst runt i öknen tills han råkar springa på ett nöjesfält med skäggiga damen och andra välbekanta attraktioner. Där befinner sig även Lily, en vacker kvinna med änglavingar som Nate bestämmer sig för att rädda till ett bättre liv. Väl tillbaka i stan ringer han ovannämnde gangster för att erbjuda en deal med Lily som insats för att rädda sitt eget skinn i tron att han ska kunna skydda henne ändå. Naturligtvis går det inte som Nate tänkt sig, och snart står han där utan vare sig pengar eller Lily.

Tala om looserläge för Nate, men just när det ser som mörkast ut köper han en hög med skjutvapen och massakrerar busarna så att blodet sprutar innan han tar flickan med sig och vandrar bort i solnedgången. Inte. Istället får vi oss till ett klimax som antingen är fånigt eller finstämt beroende på vem man frågar. Själv väljer jag dock det sistnämnda och friar därmed, snarare än fäller.

Vad mer finns att tillägga? Jo, Mickey Rourke gör sin mosige protagonist till en ganska sympatisk figur som trots allt är rätt lätt att tycka om. Megan Fox å sin sida visar att hon faktiskt är bättre än vad ryktet säger om hon bara får försöka medan Bill Murrays gangster är precis sådär nollställd och fåordigt hotfull som man kan förvänta sig. Vi talar effektivt ekonomiskådespeleri, således.

Skriven 2011-08-15

print

Våra samarbetspartners