PROMISING YOUNG WOMAN – smart, komplex med svart humor och en av de mest raffinerade hämndfilmerna någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Emerald Fennell
Skådespelare: Carey Mulligan, Bo Brunham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge
Premiär: 2021-05-21
Betyg: 4

Peppermint med Jennifer Garner, Lila & Eve med duon Viola Davis och Jennifer Lopes, The Brave One med Jodie Foster och Enough, också med J.Lo. Filmer med kvinnlig hämnd är som synes inte alltför ovanliga, och då har jag ändå inte nämnt något om exploitationsaker, typ Abel Ferraras illa beryktade Ms. 45 från 1981 eller skandalalstret I Spit On Your Grave i såväl i 70-tals tappning som i tretal under 00-talet.

Promising Young Woman är dock något helt annat. Här har vi en hämndrulle som förmodligen en av de absolut mest raffinerade jag sett i genren någonsin. Men så har också manusförfattande kvinnliga regidebutanten Emerald Fennell försökt gå en annan väg än den självklart brutala. Sedan betyder det inte nödvändigtvis att den inte är grym, bara att den inte är grafiskt blodbesudlad som brukligt vid i sådana här sammanhang.

En jävel på att spela full på lokal

När vi först introduceras för Cassie framstår hon mest som en slacker. Hon är i trettioårsåldern, ter sig rent allmänt ganska slapp, bor fortfarande hemma, och hankar sig fram på att arbeta på ett fik som en väninna driver. Ja, också är hon singel. Det verkar inte finnas något som helst intresse att träffa någon herre. Däremot är hon en jävel på att spela full ute på lokal och vänta på att bli uppraggad av någon hjälpsam man, som egentligen bara tänker på att få komma till hur schyssta de än verkar.

För nog sjutton utnyttjar männen nästan mangrant den uppfattade hjälplösheten för att i alla fall försöka begå övergrepp på ett eller annat sätt. Det är i det ögonblicket Cassie brukar avslöja att hon är spiknykter och läser lusen av dem, så de känner sig precis lika usla som de är. Männen blir då i många fall skamsna och försäkrar att de är ”en bra kille”. Om de nu inte blir förbannade och plockar fram diverse invektiv för att de så att säga blivit tagna med byxorna nere istället.

Våldtagen i sin fylledimma

Frågan är dock hur den forna läkarstuderande toppstudenten hamnat i den här situationen. Varför har hon utvecklat det här behovet att på detta handfast farliga vis göra ett relevant statement? Föräldrarna har ingen aning om vad dottern gör alla sena kvällar, men de oroas av hennes beteende. Fast det spelar ingen roll, Cassie kan än idag sisådär sju år efter att hon hoppat av studierna inte glömma att hennes bästa vän på läkarlinjen, Nina blev våldtagen, skrattad åt och filmad i sin fylledimma av sina egna kursare. Därefter blev hon inte trodd på av dekanen, ord stod mot ord, varpå händelsen rann ut i sanden och Nina begick självmord.

Avtäcker sin mest djävulska plan

Allt detta förklarar också Cassies motvilja att ge sig i lag med någon i det motsatta könet. Den välartade ex-kursaren Ryan försöker med humor, men han får kämpa för att nå fram. Fast det hindrar förstås inte att det blir lite oväntad rom com-feeling i denna del av berättelsen. Ett humoristiskt upplyftande montage får en nästan att glömma filmens huvudspår. I alla fall för en liten stund.

Samtidigt laddar Emerell Fennell för en upplösning där Cassie avtäcker sin mest djävulska plan. För ni kan lita på att gruppen som begick övergreppet mot väninnan kommer att få betala. Ett bröllop med den mest aktive i detta sviniga drama från det förflutna stundar, men inte förrän grabbarna haft en våt svensexa långt ute i ingenstans för att fira de sista dagarna i ”frihet”.

Alla män har det i sig att vara ett arsel

Jag vet vad en del av er läsare tänker; på det här stadiet är det upplagt för ett moraliskt reningsbad i rättvisans namn á la ”shoot `em up ” och blodsprutande öga för öga. Det är inte minst jag den förste att skriva under på. Typiska hämndfilmer fyller utan tvekan sin funktion Men Promising Young Woman är inte den sortens historia. Det här är en smart komplex, träffande obehaglig film, adderad med en väsentlig del svart humor som bonus.

Sedan må budskapet som mer än antyder att alla män har det i sig att vara ett arsel och avsvärt mer än så mot kvinnor, om än på olika nivå, provocera en del. Men det är också värt att notera att Fennell inte säger att de är det, bara att möjligheten finns att de kan vara det. Vilket är en väsentlig skillnad.

Rättvisan kommer för sent

Hur det slutar? Det ska inte yppas. Under filmens sista halvtimme når dess oförutsägbarhet sitt klimax, och allt sätt så sin spets. Fennell verkar fråga om det finns en rättvisa trots allt, och visar att så faktiskt är fallet. Även om den kommer sent. Alldeles för sent.

Vad mer? Carey Mulligan är givetvis lysande. Hon utstrålar ett helt batteri av motstridiga känslor under den trötta, cyniska och desillusionerade ytan och framstår alltmer som en av de bästa aktriserna i sin generation.

Skriven 2021-05-28

print

Våra samarbetspartners