OLD – lovande början och en upplösning som brandfackla i coronatider

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: M. Night Shyamalan
Skådespelare: Gael Garcia Berna, Vickey Kriesps, Rufus Sewell, Alex Wolff, Thomasin McKenzie
Premiär: 20201-07-23
Betyg: 3

Även utan att kämpa mot så kallad åldersnoja måste jag erkänna att hurtfriska “Du evigt unge” vid födelsedagstårtan skorrar allt mer ihåligt för varje år. Att bli ett år äldre är väl inget att sucka över, men kanske inte heller något att korka upp champagne för.

Hur skulle man då känna sig om man plötsligt åldrades ett helt år på 30 minuter? På detta tema gör M. Night Shyamalans nya sci-fi-/skräckrulle avspark och det hela börjar lovande och inger förhoppningar att Shyamalan skall ta upp stafettpinnen igen efter mästerverket Sjätte sinnet, som lade ribban lite för högt för framtiden . Nåja, inte så att Shyamalan levererat magplask, långt därifrån men ändå.

Lismande hotellchef hälsar välkommen

Guy och Prisca (Gael Garcia Bernal och Vicky Krieps) med familj anländer till ett Hawaii doftande hotell som på ytan verkar som ett paradis att gå ner i varv och hämta krafter på. En lismande hotellchef (tycker ni er känna igen Gustaf Hammarsten är ni rätt på det) står vid entrén och hälsar välkommen och erbjuder utvalda gäster att få besöka en undangömd strand där de kan vara ensamma.

Ingen hälsosam plats att vistas på

När ett lik flyter upp, sår läker på någon sekund och barnen växer ikapp föräldrarna förstår alla att stranden inte är en hälsosam plats att vistas på. Det är ett intressant och surrealistiskt tema om vårt kämpande mot ålderdomen, som ibland tar vad vi brukar kalla svarthumoristiska svängar. Detta roar, men det slår också ibland knut på sig själv.

Upplösning som brandfackla i coronatider

Dialogen är heller inte något stöd för händelseutvecklingen, snarare stundtals en kvarnsten runt aktörernas halsar. Fotot är naturligtvis en visuell ögonfägnad och upplösningen som jag givetvis inte skall avslöja kastar upp ännu en boll i luften, och kan fungera som ännu en brandfackla i dessa coronatider när vaccinets vara eller inte vara är i hetluften.

Jag tror fortfarande Shyamalan har mycket ogjort i skräckgenren, och det är ju inte hans fel att han började på toppen.

Skriven 2021-07-24

print

Våra samarbetspartners