ÄVENTYRAREN FLYNN – illa berättat utan väsentligheterna om Hollywoodstjärnans fascinerande liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: In Like Flynn
Regi: Russell Mulcahy
Skådespelare: Thomas Cocquerel, Corey Large, William Moesly, Isabel Lucas, William Mosely, David Wenham
Land: Australien, Kanada
År: 2018
Genre: Action
Längd: 106 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

Idag, när jag skriver och publicerar detta, fyller den australiske regissören Russell Mulcahy 68 år. Han började sin karriär med att göra musikvideor – till exempel var det han som gjorde videon till Video Killed the Radio Star med the Buggles (1979), som blev den allra första video som visades på MTV. Han långfilmsdebuterade 1984 med Razorback, en film som fick rätt dålig kritik när den kom, men som numera har sina beundrare. 1986 gjorde han Highlander, som blev en succé. Själv tyckte jag att den var extremt cool. Då. Jag såg om den häromåret, och den är ju inte speciellt bra. Fast det är klart, jag är inte arton längre.

Därefter gick det lite … sådär med Mulcahys karriär. Han gjorde ytterligare ett par hyfsat framgångsrika filmer, Resident Evil: Extinction (2007) är nog den bästa filmen i Resident Evil-serien (vilket inte säger så mycket), men det mesta han gjort har varit lågbudgetfilmer och direkt på-DVD-uppföljare, och dessa har oftast varit kassa. Han har även regisserat en lång rad avsnitt av olika TV-serier.

Illa berättat

Äventyraren Flynn, som Russel Mulcahy regisserade 2018, är en australisk-kanadensisk film om Errol Flynns liv innan han blev filmstjärna i Hollywood. Filmen bygger på en bok Flynn själv skrev, och barnbarnet Luke Flynn har varit med och skrivit filmmanus och producerat. Det här är en påfallande illa berättad film. Ja, storyn är direkt märklig – det känns som att man missat att ta med alla väsentligheter.

Året är 1930 när filmen börjar i en djungel i Nya Guinea. Errol Flynn (Thomas Cocquerel) är något slags Indiana Jones, som tillsammans med en liten expedition stöter på en illasinnad djungelstam. Denna inledning är lovande – men oväntat brutal och blodig. Jag hade förväntat mig att ett lättsamt familjeäventyr. Det bjussas på mycket djungelaction under dessa första minuter.

Oengagerat med hjältar ombord på båt

Efter denna prolog tvärdör filmen. Errol Flynn och hans kompisar befinner sig i Sydney – Flynn var australier – och bestämmer sig för att bege sig ut på skattjakt. De knycker en segelbåt, som visar sig tillhöra kinesiska opiumsmugglare. Dessa banditer förföljer Flynn och hans gäng.

Det märkliga är att det i princip inte händer någonting alls i Äventyraren Flynn. Okej, visst händer det saker, men här finns ingen som helst karaktärsutveckling, inga rollfigurer presenteras närmare. En del skådisar är rätt kassa. Det här är bara en massa scener staplade på varandra. Större delen av filmen befinner hjältarna sig ombord på en båt. Det här är osannolikt oengagerande. Några scener är avsedda att vara roliga, men de är inte roliga. Först i slutminuterna, när Flynn hamnat i Hollywood och spelar in Kapten Blod, blir det intressant, men då är det hela slut.

Levde fascinerande liv

Errol Flynn dog ung, han var bara 50 när han 1959 kastade in handduken. Han söp hårt och han var totalt nergången, när han drabbades av en hjärtattack och dog. Men han levde ett intressant och fascinerande liv. Han var verkligen en äventyrare innan filmkarriären – och han fortsatte att äventyra i egenskap av journalist även när han slagit igenom som skådis.

Försvann i Kambodja

Flynns son, Sean Flynn, var även han en äventyrare. Han agerade i några filmer, innan han tröttnade och sadlade om. Först var han jägare i Kenya, därefter blev han fotograf och krigskorrespondent. Han for iväg till Vietnam för att rapportera från kriget, men 1970 försvann han i Kambodja. Antagligen tillfångatogs han och avrättades. Han var då 28 år gammal. The Clash skrev en låt om Sean Flynn.

Skriven 2021-06-23

print

Våra samarbetspartners