[STUDIO GHIBLI] KATTERNAS RIKE – underbart i en av de mest framgångsrika japanska filmerna genom tiderna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Neko no ongaeshi (The Cat Returns)
Regi: Horoyuki Morita
Originalröster: Chizuri Ikewaki, Yoshiko Hakamada, Aki Maeda, Takayuki Yamade, Hitomi Sato
Land: Japan
År: 2002
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 75 minuter
Format: DVD, Blu-Ray
Distributör: TriArt Film
Betyg: 5

Haru räddar en katt från att bli överkörd. Katten visar sig vara en kattprins från Katternas rike – och alla katter visar plötsligt sin vördad för Haru, följer efter henne till skolan i ett långt tåg, jamar serenader till hennes ära, fyller hennes skåp i skolan med levande möss och planterar kattgräs och kattmynta i hennes trädgård …

Vem blir inte glad för sådan kattig omtanke?
Haru blir inte glad!

Haru försöker förtvivlat förklara att hon inte äter möss eller sniffar på kattmynta … Så katterna kommer på en ny genialisk plan för att visa sin tacksamhet: De bjuder in Haru till Katternas rike! Där serveras en extra överraskning – hon ska få gifta sig med kattprinsen!

Japaner älskar verkligen katter

Katternas rike är närapå en obligatorisk måste-ha film för alla kattälskare och djurälskare – som filmens Haru. Filmen är en av de mest framgångsrika tecknade filmerna genom alla tider – och även en av de mest framgångsrika japanska filmerna genom alla tider.
Av detta kan man utläsa två saker:
1) Filmen är riktigt bra, håller hög artistisk klass och är helt surrealistiskt galet rolig!
2) Japaner älskar verkligen katter!

Omöjligt inte hitta sin favoritkatt

Att döma av filmens globala framgångar så finns det massor av kattälskare i hela världen! Och visst har vi en misstanke om att internet i första hand uppfanns för att dela gulliga kattbilder och kattfilmer?

Katterna i filmen Katternas rike är verkligen roliga, söta, gulliga, charmiga, coola, tuffa, vackra, intressanta, underfundiga, galna … De har alla olika look, olika framtoning, olika personlighet. Det är närapå omöjligt att inte hitta sin favoritkatt i Katternas rike!

Utspelas i Alice i Underlandet-miljö

Katternas rike har egentligen som originaltitel “Katters sätt att ge något tillbaka” – vilket är en väldigt passande titel. Den engelska titeln The Cat Returns är lite märkligare – för har katten någonsin varit borta? Och varifrån kommer hen tillbaka? Ibland omnämns denna film som en uppföljare, men det är den inte. Filmen är på sin höjd en spin-off film.

Ett par av katterna hade tidigare biroller i den realistiska tonårsromansen Om du lyssnar noga, men den nya filmen utspelar sig till stora delar i en Alice i Underlandet liknande fantasymiljö – ett underland helt befolkat av katter, och där huvudpersonen Haru (istället för att bli större eller mindre, som Alice) håller på att förvandlas till katt … Nu gäller det för hennes vänner att rädda henne tillbaka till hennes egen värld, innan hon blir katt för alltid!

Dramatisering av Om du lyssnar noga

Denna helt fria spin-off på den högt älskade och helt realistiska filmen Om du lyssnar noga kan ses som en dramatisering av en av de berättelser som Shiziku (huvudperson i den förra filmen) drömde om att skriva, eller kanske till och med skrev, när hon planerade en framtida författarkarriär. Shiziku hade tänkt sig Baronen som hjälte – en mycket levande kattdocka – och Baronen är hjälten i Katternas rike. Det är upp till honom och hans vän Muta (som också hade en roll i Om du lyssnar noga ) att rädda Haru.

Mutad med tårta

Muta är katten med många namn, ett för varje liv, och han har mer än nio liv! Shiziku kallade Muta för Måne (eller Moon), och han är rund som en fullmåne. Men varje familj som den rundlagde katten hälsar på har ett annat namn för honom och varje familj serverar sina speciella delikatesser.

Visst, Muta går motvilligt med på att hjälpa Haru (efter att blivit mutad med tårta) men han är lättdistraherad. Om det finns mat eller dryck i närheten så är allt annat (inklusive livsfara) sekundärt. Vi har väl alla träffat en katt som Muta?

Ingen drömtillvaro vara katt

Haru älskar verkligen katter – hon har kunnat prata med katter sedan barnsben, och hon avundas deras lättsamma liv. De ligger bara och slöar och sover och solar och äter godsaker … De har aldrig läxor, de har aldrig några tider att passa, de gör aldrig pinsamma saker i skolan och de slipper se sin “crush” med en annan tjej …

När Haru står inför fullbordat faktum, att hon håller på att förvandlas till katt i Katternas rike, så inser hon att det inte är någon drömtillvaro att vara katt – hon vill verkligen vara människa! Hur jobbigt det än är! Men det gäller att hålla fast vid sin egen mänsklighet och att inte tappa bort sig själv …

Två tjejer är lyckligt singel

Slutet är helt underbart. Haru har blivit som en helt ny människa – och hon oroar sig inte längre för någon av de småsaker som hon tänkte på i början av filmen. Hennes crush är singel igen? Hon bryr sig inte. Det spelar ingen roll! Istället går hon ut på bio med sin bästa vän, som även hon tröttnat på sin crush (och otaliga tråkiga matcher bevittnade från läktarna). Skolan, pinsamheter och att försova sig är inte heller något problem – det är bara att skaffa en extra väckarklocka och att gå upp ännu tidigare! Även på helgen! Livet är ju kul att leva!

Katternas rike är en av få filmer över huvudtaget i hela filmhistorien som slutar med att två tjejer är lyckligt singel. Och med en hemlig kattbaron som lever undercover som docka. En helt underbar film som man önskar nio liv eller mer …och ännu en spin-off!

Skriven 2021-05-04

Kul att veta om filmen: Visst påminner kattbaronen om en dödsföraktande, fäktande Errol Flynn – den bäste Robin Hood genom tiderna?! Det är inte en tillfällighet. Det är avsiktligt gjort.

Men eftersom Errol Flynn inte fanns tillgänglig för att göra den engelska rösten till Baronen så föll valet på Robin Hood skådespelaren Cary Elwes (också känd som Curtis i Studio Ghibli filmen Porco Rosso). Elwes har spelat Robin Hood i komedin Robin Hood – karlar i trikåer, en film som liksom Katternas rike också innehåller en överdådigkungamiddag med vansinniga förvecklingar.

Tilläggas bör, när det gäller andra versioner än den japanska, att den norska versionen är extra bra. Norskan tycks liksom japanskan innehålla extra många bra kattord …

Kul att veta om regissören: Hiroyuki Morita, filmens regissör, har varit med och grundat den nya Studio Ponoc, tillsammans med Arrietty-regissören Hiromasa Yonebayashi (även känd för När Marnie var där). Animatörernas rike växer och utvidgas … och Studio Ghibli talangen sprider sig till nya filmstudios.

print

Våra samarbetspartners