TOM & JERRY – långbänkar står som spön i backen bland det hysteriskt roliga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
RegI: Tim Story
Skådespelare: Chloe Grace Moretz, Michael Pena, Colin Jost, Jordan Bolger, Rob Delaney
Premiär: 2021-05-28
Betyg: 2

När jag växte upp på femtiotalet låg biografen Spegeln i Malmö (namnet lever vidare vid Stortorget i samma stad) en kortfilmsbiograf som varvade aktuella journaler, tecknade kortfilmer och Chaplin alternativt Helan och Halvan. Varje vecka satt vi som tända ljus och njöt av Kalle Anka, Musse Pigg, Hacke Hackspett och framförallt Harry Langs och William Hannas skapelse Tom & Jerry.

Filmerna gjordes på fyrtiotalet och rullade nu på kortfilmsbiografer som förspel till någon långfilm, som på den tiden nästan alltid var avbetad på 90 minuter och behövde 15 minuters draghjälp för att ge publiken valuta för entrébiljetten.

Filmhistoriskt dansnummer

Många av Tom och Jerrys äventyr är i dag klassiker inom cartoongenren och jag minns De tre MUSketörerna och Dr Jekyll och Mr. Mouse som underfundiga små pärlor. Paret var så populära att Gene Kelly sprängde in ett filmhistoriskt dansnummer med Jerry i Anchors Aweigh (1945) och även Tom fick vara med på ett hörn.

Tecknade figurer och människor

Nya tider och nya värderingar gjorde att karaktärerna skulle vara mera barntillåtna, det våldsamma gick inte hem i stugorna längre. Så Tom och Jerry klev – med ett undantag för en långfilm 1992 in i historien, men gör alltså nu comeback.

Att med framgång blanda och ge tecknade figurer och levande människor såg vi ju i Vem satte dit Roger Rabbit för ett drygt trettio år sedan, och nu återanvänder man formeln.

Manus på baksidan av ett frimärke

Tom och Jerry kommer till New York och blir involverade i ett stort kändisbröllop på Royal Gate Hotel där den arbetslösa Keyla (Chloe Grace Moretz) lyckats bluffa till sig ett jobb. Deras vägar korsas, och det blir mycket väsen för ingenting då manuset ryms på baksidan av ett frimärke.

Fortfarande hysteriskt roligt

På plussidan är att Tom och Jerrys och till exempel bulldoggen Spikes karaktärer väl har konserverats till eftervärlden, och då och då får vi en repris på scener vi skrattade oss hesa av när det begav sig.

När Tom går i sönder eller trillar ner från ett höghus men i nästa scen är pigg som en mört var och är fortfarande hysteriskt roligt. Men när vi nu pratar om långfilm på 100 minuter istället för 15 så förstår ni att långbänkarna står som spön i backen.

Nu skall väl tilläggas att tempot är skräddarsytt för två generationer efter Tom och Jerrys guldålder så osvuret är bäst när det gäller missens och musens möjligheter till comeback.

Skriven 2021-05-26

print

Våra samarbetspartners