UNDER EN ÖPPEN HIMMEL (Wildlife)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Dano
I rollerna: Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, Bill Camp, Zoel Margaret Colletti

BETYG: FYRA
Premiär 2019-01-04

Vi skriver 1960 och USA hade fortfarande ena benet inne i det 50-tal som president Kennedy nu försökte lotsa in i 60-talet på alla fronter. Det var fortfarande många år kvar till att det skulle börja knaka i fogarna på illusionen om den perfekta kärnfamiljen. Det där med att kvinnan skulle stå vid disken och föda barn hade ännu inte blivit ett skämt bland fri-sex generationen som snart skulle omstörta könsrollerna på världskartan. Paul Danos regidebut är ett välspelat litet drama om just en kärnfamilj var liv och leverne får betydligt mer svårhanterbara konsekvenser än det kanske skulle fått bara fem, sex år senare.

I ett litet hus i Montana nästan vid gränsen till Canada bor Jerry och Jean (Jake Gyllenhaal & Carey Mulligan) tillsammans med 14-årige sonen Joe (Bo Oxengould) i en vad som brukar kallas tomtebolycka. När Jerry får sparken från sitt jobb och börjar känna sej vilsen i tillvaron börjar problemen hopa sej. När det slutligen börjar nagga deras budget i kanterna tar Jerry jobb som brandsläckare av de omfattande skogsbränder som råder i omgivningen. Nu börjar Jean ifrågasätta om hon vid bara 34 års ålder skall acceptera att disken och sonen som hennes enda kall i livet.

Händelseförloppet tar vi del av från Joes perspektiv. Det är genom hans ögon vi får avläsa intrycken av föräldrarnas förtjänster och tillkortakommanden. Jerry som är fast i traditionen att far vet bäst och agerar därefter och Jean som försöker backa bandet till sin tonårstid genom att klä sej i tidsenliga modekläder.

Paul Dano jobbar med små medel fram stämningar och reaktioner och det hela är egentligen enbart på trions axlar hela bördan vilar att resultatet lagt ribban i takhöjd.

Skriven 2019-01-02

print

Våra samarbetspartners