SOPHIE KINSELLA : SOM GJORDA FÖR VARANN – mästaren av modern humor visar att “falla isär” innehåller mer humor än att “bli ihop”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Love Your Life
Förlag: Printz
Översättning: Cecilia Fak
Genre: Feelgood, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 368
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-12

Ännu en Italiensemester, ännu mer vinpimplande, ännu mer god mat, ännu mer feelgood … och massor av gnagande hundkärlek.

Ava drömmer om att skriva en roman – därför åker hon till Italien på en svindyr skrivarretreat. Men väl där glömmer hon bort allt om skrivande och sin romandröm, på grund av en snygg kille … Som är där för kampsportskursen.

Ledare för en miljardindustri

På grund av reglerna på retreaten har alla likadana kläder (kurta pyjamas), alla ska vara anonyma, inte prata om sig själva, använda påhittade namn och inte använda sina mobiler.

Ava kallar sig Aria. Visst är hon och killen som kallar sig Dutch “som gjorda för varann …”?!

I alla fall i Avas fantasi. I alla fall tills de kommer hem till London igen. Dutch heter Matt Warwick och är ledare för en multinationell miljardindustri. Han är ett IT-geni. Han kanske ska åka till Japan ett år, för att bygga en temapark. Han äter kött. Han spelar golf. Han samlar på modern konst. Han klär sig i exklusiva kostymer. Han har en lägenhet som går i svart och grått, betong och stål … Han har en privatchaufför som hämtar honom på Heathrow … Och Avas hund Harold biter chauffören direkt och fortsätter senare med att äta upp sex av Matts exklusiva skjortor.

Prylar räddade från sopcontainrar

Matt har så klart inte märkt att Ava är gravt mobilberoende – eftersom hon inte fick ha mobil på retreaten. Matt hade heller inte tänkt sig att Avas hem skulle vara fullt av färgglada möbler (i olika nyanser av turkos, lila och orange), rosa sidentavlor och hemgjord batik (söndertuggad av Harold), aromaterapi och grejer och prylar och växter och böcker (på språk som Ava inte ens kan läsa), som hon räddat från sopcontainrar. För att det är synd om sakerna … Hunden Harold är också “räddad”. De räddade fynden från sopcontainer inkluderar sängen, och den ranglig stolen som går sönder så snart som Matt sätter sig på den …

Mer vimsig än charmig

Matt är överraskad över att hunden får äta nylagad lammstek (hunden Harold går hos en dyr dietist och han behöver lammstek, enligt dietisten) medan han själv och Ava delar på en sallad, för miljöns skull …

Som gjorda för varann har en hel del gemensamt med Sophie Kinsellas serie om Becky Bloomwood och Luke Brandon. Tjejen är impulsiv och charmigt vimsig (fast här är hon ofta mer vimsig än charmig) och på jakt efter jobb, medan killen är logisk, rik, framgångsrik och kostymklädd. Och det finns gott om tjejer som den kvinnliga huvudpersonen måste eliminera för att få ha killen för sig själv.

Gängen passar bättre ihop

Liksom i Becky Bloomwood serien (och otaliga brittiska filmer, som Notting Hill) finns här ett galet kompisgäng som kan dyka upp lite då och då för comic relief. Avas gäng och Matts gäng är olika som natt och dag … Fast underligt nog så passar de ihop, mycket bättre än Ava och Matt …

Mer humor i att falla isär

Sophie Kinsella är en mästare på modern humor, och här har hon fokuserat på det faktum att “falla isär” delen av ett förhållande ofta innehåller mer humor än “bli ihop” delen.

Den italienska semestern och den soliga kärleken tar ungefär 70 sidor. Falla isär-delen tar närmare 300 sidor …Där Harold gör sitt bästa för att försvara sin matte mot sin nya rival …

Och ja, Harold är baserad på en verklig beagle.

print

Våra samarbetspartners