ELIZABETH GEORGE : ATT SKRIVA EN DECKARE – deckardrottningen delar med sig av sina bästa tricks

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Mastering the Process: From idea to novel
Förlag: Norstedts
Översättning: Inger Johansson
Genre: Kreativt skrivande, handböcker
Antal sidor: 339
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-04-21

Stråk av rött handlar om den hårt prövade kommissarie Thomas Lynley – känd från ett stort antal deckarböcker och TV-filmatiseringar – och Lynley har i sorgen efter sin mördade hustru gett sig av på vandring längs Cornwalls klippiga kust.

“Han har givit sig iväg utan identitetshandlingar och sin polisbricka har han lagt åt sidan. På sin väg uppför de slippriga stigarna råkar han på en kropp som ser ut att ha fallit från en hög klippa ovanför. Detta får Lynleys polisinstinkter att väckas till liv och han tar sig så småningom till en ensligt belägen stuga där han slår larm. För det är ett mord, det ser ut att vara ett simpelt sådant, men som i de riktigt bra och sinnrika mordhistorierna är det inte så enkelt som det vid första anblicken synes vara.”

Nej, det är inte alls enkelt. Och det är inte alls enkelt att bli en “deckardrottning” och att skapa en serie med levande personporträtt och miljöskildringar.

För extra fyllig bakgrund

Stråk av rött kom ut 2009 och 2019 kom romanen både som ljudbok och e-bok. Lätt att få tag på, billigt att ladda ner. Rekommenderas – inte bara om du vill ha tag på en bra deckare, utan även om att du vill ha en extra fyllig bakgrund när du läser Elizabeth Georges senaste alster – Att skriva en deckare.

Omskriven version hundra sidor längre

Elizabeth George är inte bara en bästsäljande amerikansk anglofil av stora mått – hon undervisar även i skrivande. När den första Kommissarie Lynley romanen accepterades för utgivning fick hon så mycket respons från förläggaren att det resulterade i en helt omskriven version som blev hundra sidor längre än originalmanuset.

Det var mödosamt och tidsödande att arbeta om … Så hur kunde hon bli mer effektiv som författare? Och slippa gå igenom samma sak en gång till? De bästa knepen delar hon med sig av här.

Till nytta för den intresserade

Och ja, detta är Georges andra bok om hur man skriver deckare – men det är också den bästa.

“När Skriv på! gavs ut 2005 hade jag inte en tanke på någon uppföljare. Men efter att ha undervisat på skrivarkurser och framträtt på författarkonferenser i ett antal år, började jag inse att en bok om skrivprocessen med en av mina romaner som exempel på de olika stegen skulle kunna bli till nytta för den som är intresserad av romanförfattande eller av hur just jag har tagit mig an den komplicerade uppgiften att skriva en brittisk kriminalroman … ”

Det är lite som när en illusionist avslöjar sina bästa tricks …. och mycket underhållande. Men … spoilervarning om du vill läsa Stråk av rött och bli överraskad!

print

Våra samarbetspartners