[STUDIO GHIBLI] PORCO ROSSO – succéfilm om flygande gris med ärkefiende att bekämpa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Kurenai no buta
Regi: Hayao Miyazaki
Originalröster: Shuichiro Moriyama, Tokiko Kato, Bunshi Katsura Vi, Tsuehiko Kamijo, Akemi Okamura
Land: Japan
År: 1992
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 94 minuter
Format: Blu-Ray, DVD, VOD
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

“Pigs might fly” säger man ju när det är väldigt, väldigt osannolikt att något ska hända. Att en animerad film om en flygande gris skulle kunna bli en världsomspännande succé hör definitivt till kategorin “pigs might fly”. Men Porco Rosso är just detta. En succéfilm om en flygande gris.

Om det är något som Hayao Miyazaki gillar så är det flygplan och flygande farkoster. Och så gillar han katter och grisar. Man kan roa sig med att räkna hur många av hans filmer innehåller någon typ av flygning, hur många som innehåller flygplan och hur många som innehåller grisar.

Förvandling i Alice i Underlandet har inspirerat

Winston Churchill hade förresten också grisar som sitt favoritdjur, eftersom de är så intelligenta, som människors like. George Orwell hade grisar som protagonister i Animal Farm. En berömd grisförvandling finns med i Alice i Underlandet (som inspirerat till Spirited Away). Hayao Miyazaki är en stor anglofil och kan sin grishistoria.

Har en värld att rädda

Porco Rosso handlar om en stridspilot i The Great War som efter avslutad tjänstgöring förvandlas till en gris. Eller förvandlar sig själv till en gris. Är det en transformation som kommer inifrån eller utifrån? Därom må Studio Ghibli fansen tvista. Men klart är att den modige pilotens livsgärning inte är över, han måste upp i sadeln igen – eller snarare upp i flygplanet igen. Även om han är en gris. Han har en ärkefiende att bekämpa, en värld att rädda och sitt livs kärlek att återvinna …

Roligt med en flygande gris

Ibland går tankarna till hundhjälten från Peanuts, han som på svenska kallas Snobben, när han sitter ovanpå sin hundkoja och leker flygaress från första världskriget och går in i batalj efter batalj mot den fruktade Röde Baronen. Ibland går tankarna till Biggles. Som också hade sin högättade nemesis att kämpa mot, i bok efter bok.

Det är i alla fall väldigt roligt med en flygande gris. Ingen annan än Hayao Miyazaki hade kunnat ro i land ett så här vansinnigt koncept och göra det så vansinnigt bra. Historien är ju helt absurd … och ett slags föregångare till Oscarsvinnaren Spirited Away där grisar och förvandling också spelar en stor roll.

Tecknad biopic om flygplan

Länge gick det rykten om en uppföljare till Porco Rosso – men Miyazaki och Studio Ghibli gör aldrig uppföljare. Däremot blev det efter fem långa år en helt realistisk film om andra världskriget och de japanska Zero planen, Det blåser upp en vind, där protagonisten är en människa som funnits i verkligheten. Tecknad biopic om flygplan och ingenjörskonst är inte vanligt. Det är ungefär lika ovanligt som flygande grisar.

Skriven 2021-04-18

Fotnot: Miyazaki kommenterar ofta dubbningar runtom i världen som han uppskattar. En av alla kändisar som gjort rösten till den flygande grishjälten i Porco Rosso är mannen som är känd som Birdman/Batman/Vulture – alias Michael Keaton (som är van vid högtflygande roller). Men Miyzakis absoluta favoritdubbning är den franska versionen där Jean Reno (Leon) gör ett grymt jobb som grispilot.

Kul att veta: Porco Rosso betyder den röda grisen – ytterligare en blinkning till Peanuts? – och Porco Rosso anlitar en liten firma i Milano –Piccolo – som reparerar och tillverkar flygplan. På en av flygplansmotorerna kan man läsa texten “Ghibli”. Ghibli var beteckningen på ett italienskt militärflygplan och inspirerade till namnet på den japanska animationsstudion Studio Ghibli. Miyazaki själv är uppvuxen i en liknande familjefirma som tillverkade skevroder till de japanska Zero-planen som användes under andra världskriget.

print

Våra samarbetspartners