MEG ROSOFF : EN DUKTIG HUND – en bok för alla hundälskare – och andra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Good Dog McTavich
Förlag: Lilla Piratförlaget
Serie: En duktig hund (del 1)
Illustrationer/Foto: Grace Easton
Översättning: Helena Ridelberg
Läsålder: 6-9 år
Genre: Sällskapsdjur
Antal sidor: 126
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2018-05-08

Det är kris i familjen Peachey. Ingen lagar mat, ingen tvättar, ingen plockar upp någonting, pappa kommer för sent till jobbet, ungarna kommer försent till skolan … Bara för att mamma har sagt upp sig!

Tonåringarna Ava och Ollie klagar på kaoset. Men gör inget. Pappa Peachey klagar ännu mer. Men gör inget. Ingen hittar några nycklar, ingen har några rena kläder och alla är hjärtligt trötta på hämtmat …

Familjen behöver en fast tass och tålamod

Minstingen Betty inser att NU är goda råd dyra … vad familjen behöver för att lösa kaoset är ju en HUND! DÅ kommer allt att ordna sig!

En duktig hund är en tänkvärd och rolig berättelse som växlar perspektiv. Vi får först lära känna hunden McTavish, som är i ett hem för räddade hundar.

Han påpekar att han känner direkt att familjen Peachey är en problemfamilj. En sådan som behöver en fast tass och mycket tålamod och fasta rutiner och mycket, mycket uppfostran för att bli en bra familj för en hund.

Sätter tänderna i allt som inte är undanstoppat

Han påpekar att han kunde ha valt en bättre, trevligare och lugnare familj. Men han känner sitt ansvar. Någon måste ju ta hand om problemfamiljerna! Dessutom faller han pladask för lilla Betty. Och senare även för mamma Peachey. De är både två vettiga människor … och de förstår båda två att McTavish är en Duktig Hund. Oavsett vad alla de andra i familjen säger!

Det finns så mycket som är kul i den här boken. Som att McTavish sätter tänderna i ALLTING som inte är undanstoppat och på sin plats! Och att han vägrar äta mikrougnsmat och färdigrätter och hämtmat. HAN ska minsann ha kycklingfilé och ångkokt ris och ångkokta grönsaker!

Hunden är superklok

När barnen fattar att hunden äter bättre mat än de själva, så börjar de också laga mat till sig själva … (och inte bara till hunden).

Och givetvis måste de städa undan sina kläder och skor (och allt annat) annars biter McTavish sönder det. Och de måste gå upp på morgonen, annars skäller McTavish som besatt. Slut med sovmorgnarna! Slut med att komma för sent! Hunden är superklok. Vilket både Betty och mamma Peachey fattar. Ja, de har verkligen fått en Duktig Hund!

Feministiskt utan pekpinnar

Fina och roliga illustrationer ackompanjerar en fin och rolig story. Meg Rosoff är en STOR hundälskare! Förutom att hon är en av världens bästa barn-och ungdomsboks författare.

Det är också intressant att läsa en “feministisk bok” helt utan pekpinnar, att se en familj ur en hunds synvinkel, och att läsa om en familj som verkar vara på väg att splittras – men som istället hittar en väg framåt.

En bok för alla hundälskare – och andra

Boken ställer också den brännheta frågan om det verkligen är vettigt att en person ska göra allt arbete hemma (utan tack och lön) … är det inte mer rättvist att dela upp allting? Och ingen märker ens vad mamma Peachey gör … innan hon säger upp sig!

Det här är en bok för alla hundälskare … Och alla som inte visste att de var hundälskare … ! Än!

print

Våra samarbetspartners