COME TRUE – pretentiöst science fictiondrama utan upplösning, men fotot är utmärkt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anthony Scott Burns
Skådespelare: Julia Sarah Stone, Landon Liboiron, Carlee Ryski, Chrstopher Heatherington, Tedra Rogers
Land: Kanada
År: 2020
Genre: Science Fiction, Skräck
Längd: 105 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distribution: Njutafilms
Betyg: 2

Det kanadensiska science fictiondramat Come True, med manus och regi av Anthony Scott Burns, är en film jag vill ska vara bättre än den är. Filmen klassificeras även som skräck, men eftersom skräcken vägrar infinna sig, skippar vi den benämningen.

Ett recensionscitat på DVD-omslagets baksida jämför Come True med George A Romero och The Shining. En märklig jämförelse. Det här är snarare ett försök att göra en film i samma stil som David Cronenbergs tidiga filmer. Bodyhorror. Experiment. Sjukhus. Likheterna med Cronenbergs filmer förstärks av de kanadensiska miljöerna och det kala, grå- och stålblå filmfotot.

Filmfotot är alldeles utmärkt. Framför allt är mardrömsscenarierna oerhört bra. Det är Burns själv som agerar filmfotograf…. Värre är det med manuset och personregin.

Kommer få betalt för att sova

Julia Sarah Stone spelar den artonåriga Sarah, som har sömnsvårigheter. Hon plågas av mardrömmar och sömnbristen ger henne problem i skolan. Av någon anledning kan hon inte sova hemma, varför förklaras aldrig. Hon får syn på en lapp på en anslagstavla. Några forskare behöver frivilliga till ett experiment. Man kommer att få betalt för att sova! Självklart cyklar Sarah iväg till dessa forskare.

Sex försökskaniner får ta på sig speciella dräkter som är uppkopplade till datamaskiner och monitorer. Nej, det kommer inte som någon överraskning att dessa forskare kommit på ett sätt att titta på folks drömmar. Bilderna är dock väldigt suddiga. Otäcka skuggfigurer förföljer Sarah. Vilka är de? Vad är de ute efter?

Ingen servering av ordentlig upplösning

Ja, fråga inte mig. Anthony Scott Burns struntar i att förklara det som sker. En bit in i filmen tänkte jag att, nä, det här kommer nog att leda fram till ett icke-slut. Vi kommer inte att serveras en ordentlig upplösning. Och så blev det. Burns har slängt in något slags twist på slutet, men denna är så osannolikt dum att det bara blir ännu mer obegripligt och meningslöst. Antagligen kom Burns inte på något bra slut, han ville bara visa upp en rad snygga mardrömsscenarier.

Räcker inte med att vara konstnärlig

Come True hade kunnat bli en bra film om manuset setts över ordentligt – och om filmen inte vore så pretentiös. Den försöker vara konstnärlig. Den är långsam, och på ljudspåret ligger sövande syntmusik. Men det räcker inte med att vara konstnärlig. Det måste vara bra också.

Julia Sarah Stone är rätt bra i huvudrollen, men alla rollfigurer i filmen beter sig märkligt och pratar konstigt. Den här filmen går nog hem hos ungdomar som vill känna sig konstnärliga och intellektuella.

Skriven 2021-04-20

print

Våra samarbetspartners