BLACK AND BLUE – tajt, gritty och välspelad snutrulle med Bonds Moneypenny i centrum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Deon Taylor
Skådespelare: Naomie Harris, Tyrese Gibson, Frank Grillo, Mike Colter, Reid Scott
Land: USA
År: 2019
Genre: Action, Thriller
Längd: 108 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Tajta gritty snutrullar för biobruk växer inte på träd i dessa dagar, men här har vi ett bidrag. Nu gick för all del Black and Blue aldrig upp på svenska biografer. Vem vet, kanske kom pandemin ivägen eller också hade den bara dumpats direkt på dvd-/blu-raymarknaden oavsett vilket. Fast hur som helst, nu har verket ifråga lagts upp på Amazon Prime för några veckor sedan, och för ovanlighetens skull i denna testosteronstinna genre är protagonisten kvinna.

I handlingens centrum ser vi James Bonds senaste Moneypenny, Naomie Harris. Hon är Alicia, som kommit tillbaka till sin hemstad New Orleans i egenskap av patrullerande snut efter en vända med armén i Afghanistan. Tajmingen är dock inte den bästa. I kölvattnet på Katrina möter hon en nergången, hårt kriminellt belastad stad där misstron mot polisen firar orgier.

Vittne till kallblodigt mord

När vi först möter Alicia är ett pass med ordinarie partnern precis avslutat. Välförtjänt vila väntar i vanliga fall, men istället förbarmar hon sig över en kollega som har en dejt och tar över dennes skift. Det skull hon inte gjort. En avstickare till ett ruffigt industriområde med en annan kollega gör nämligen henne till vittne när två av kollegorna kallblodigt mördar en okänd individ

Det behöver väl knappast påpekas att Alicia nu är ett jagat byte, och det finns i stort sett ingen som kan eller vill klara henne ur knipan. Poliserna är till större delen korrupta samtidigt som folket i det utsatta området hon befinner sig inte direkt är villiga att hjälpa en snut. Inte ens om denne växt upp i samma område.

Våldsam katt- och råttalek

Jakten är igång, och de ruttna kollegorna som är henne i hälarna tänker göra allt för att tysta henne och ta kroppskameran som filmat hela det mordiska förloppet. Det blir en våldsam katt- och råttalek av det hårdkokta slaget, som givetvis leder till brutal konfrontation innan ridåfall. Men innan dess får givetvis Alicias nytta av de överlevnadsinstinkter hon förfinat under sina år i armén.

Hur det slutar? I någon slags mörk dur, får man väl säga. Precis som sig bör, får man väl säga. Och på det hela taget måste också sägas att Black and Blue utgör ett gott habilt hantverk med icke oäven spänning och gedigna skådespelarinsatser på pluskontot.

Frank Grillo snor varenda scen

Naomi och Tyrese Gibson, som hennes kompis från då det begav sig, och initialt ovillige sidekick står givetvis ut mest, men allra mest energi och intensitet utstrålar nog trots allt Frank Grillo – känd bland annat från The Purge 2 och 3, Netflixrullen Point Blank och dessutom hyperaktuell i Boss Level – som det värsta svinet bland de korrupta snutarna. Han snor i stort sett varje scen han är med i.

Fast med detta sagt; hjulet uppfinns knappat i Black and Blue, men den levererar definitivt godset för fans av den gritty snutgenren och tillåter sig dessutom att sticka till sin publik ett socialt patos lite sådär lagom diskret. Utan att det stör rafflet det minsta.

Skriven 2021-04-21

print

Våra samarbetspartners