91:AN – Alla heter Möller när Malmö besöks

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sveriges mest kända soldat, 91:an Karlsson, kommer för första gången till parkernas stad Malmö. I serien ”Storstadsweekend” vinner 91:an och bästa vännen 87:an en resa till Malmö. Flera välkända malmöitiska profiler och landmärken tar plats i det historiska äventyret, som bjuder på tvära kast och dråpligheter i sann 91:an-anda.

Bakom det oväntade Malmöbesöket står 91:an-författaren Pidde Andersson. Pidde, som bodde i staden i 10 år, har alltid haft en stor förkärlek för människorna, mentaliteten och dialekterna i Malmö och Skåne.

Inspirerad av ord som ”mölla” och det klassiska efternamnet ”Möller” bestämde sig Pidde för att alla Malmöbor i serien skulle heta Möller. Något som onekligen kan skapa en del förvirring och missförstånd, inte minst för 91:an och 87:an.

– “Storstadsweekend” är en klassisk fars med förvecklingar och oväntade vändningar. Malmö är en stad som sällan förekommer i tecknade serier, men här får staden chansen att visa upp sig i all sin prakt. Det äts falafel, alla heter Möller, och den ständiga avskedsfrasen är “Sä’r vi!”, säger Pidde Andersson.

Från falafel till Mikael Wiehe

Under 91:ans och 87:ans vistelse i Malmö får läsarna uppleva en hel del av alla de godbitar som staden har att erbjuda, som Möllevångstorget där traditionell falafel avnjuts, och Malmö Skybar där drinkar serveras 85 meter över havet. Den klassiska biografen Spegeln passeras och det blir ett historiskt stopp vid Rådhuskällaren som nekar the Beatles entré för att de inte bär slips.

Som om inte detta vore nog möter vi även ett koppel av Malmöcelebriteter – från Mikael Wiehe och Jan Malmsjö, till Ullabella från Solstollarna och frontfigurerna Nisse Hellberg och Jalle Lorensson i Wilmer X. Sist men inte minst, så pryds omslaget till det aktuella 91:an-numret av den välkända skulpturen Optimistorkestern.

Serien är tecknad av den Malmöbaserade serieskaparen Görgen Kronberg.

”Storstadsweekend” finns att läsa i 91:an nr 9-10 som finns att köpa i butik från och med den 15 april.

© Story House Egmont

print

Våra samarbetspartners