THE UNDOING – håller inte måttet som deckare, men snygg yta och starpower räcker långt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Susanne Bier (episod 1-6)
Skådespelare: Nicole Kidman, Hugh Grant. Edgar Ramirez, Noah Jupe, Lily Rabe, Matilda De Angelis, Edan Alexander, Michael Devine, Donald Sutherland, Ismael Cruz Cordova
Skapad av David E. Kelley
Land: USA
År: 2020
Genre: Deckare, Drama
Längd: 6 avsnitt á cirka 55 minuter
Format: Blu-Ray/DVD
Distribution: Warner Bros.
Betyg: 4

The Undoing blev en större tittarsuccé än både Big Little Lies och Game of Thrones. Nu finns serien på BD med massor av intressant extramaterial – bland annat hela dramat genom ögonen på olika karaktärer i serien och en dubbelintervju där Hugh Grant och Nicole Kidman intervjuar varandra, härmar varandras accenter, pratar Susanne Bier favoriter, lockelsen med rollerna Jonathan respektive Grace Fraser och diskuterar huruvida björnen Paddington borde ha erbjudits en roll i serien …

När det gäller att se serien genom olika karaktärer, så gör Noah Jupe ett vinnande case för att just hans karaktär skulle kunna vara mördaren i serien. Noah Jupe spelar 12-årige Henry Fraser, sonen till det vackra, framgångsrika paret Grace och Jonathan Fraser, och Henry är beredd att göra precis allt för att rädda sina föräldrars sargade äktenskap …

Nicole Kidman och man med charmigt yttre

The Undoing är en elegant New Yorkthriller med Scandinavian noir vibbar – mycket tack vare regissören Susanne Bier. Vem hade förresten kunnat ana att Nicole Kidman och Hugh Grant kunde vara mer karismatiska tillsammans än Nicole Kidman och Tom Cruise?

Nicole Kidman spelar återigen rollen av en kvinna som är gift med en man med charmigt yttre (perfekt roll för Hugh Grant), men med oanade hemligheter. Tidigare har dessa roller spelats av bland andra Tom Cruise (som Kidman även var gift med i verkligheten) och det svenska stjärnskottet Alexander Skarsgård.

Saknar variation

The Undoing har även drag av Ensam ung kvinna söker … eftersom mordoffret är en farlig copycat som verkar vara sjukligt besatt av Grace Fraser och hennes familj. Eller är mordoffret bara Jonathans älskarinna – någon som skulle kunnat flippa ur till fullblodig psycho kaninkokerska à la Glenn Close i Fatal Attraction?

Kidman och Skarsgård innehade två av huvudrollerna i prisbelönta Big Little Lies – både säsong ett och säsong två, och liksom när det gäller Big Little Lies så är det i fallet med The Undoing ännu en gång samma manusförfattare och showrunner som gjort om en bästsäljande roman till ett TV-drama med många episoder.

Vad The Undoing saknar till skillnad från Big Little Lies är variation och överraskningar. The Undoing och Big Little Lies börjar båda med ett välgörenhetsevent där det ska samlas in pengar till skolan. En av deltagarna dör innan natten är över … och någon blir misstänkt. So far so good. Eller snarare: So far so bad.

Tre vänner utökas till fem – i Big Little Lies

Men där Big Little Lies uppvisade ett myller av karaktärer med olika bakgrund, karaktärer som man fick lära känna, så riktar The Undoing mest av allt sig in på Nicole Kidmans karaktär Grace Fraser och närbilder på Kidmans vackra ansikte och irrande ögon när Grace får allt fler dåliga nyheter och hennes perfekta äktenskap börjar krackelera.

I Big Little Lies hade man en trio av bästa vänner där en var välutbildad överklass (Kidman igen), en var deltidsarbetande och teaterälskande medelklass (Witherspoon) och en var arbetarklass med egen firma (Woodley).

De tre vännerna utökas till fem, när en self made woman, som gått från utfattig till stenrik, och en bohemisk konstnärstyp, som håller yogalektioner, sällar sig till gänget. Det fanns också gott om variation bland de manliga rollerna. Serien fokuserade så mycket på mänskliga relationer, och starka vänskapsrelationer kvinnor emellan – oavsett bakgrund eller socialgrupp …Kanske är folk i Australien lättare att “blanda”. De flesta i New York baserade The Undoing är stenrika, eller låtsas vara stenrika.

Varför gör Grace det hon gör?

Kidmans roll som Grace i The Undoing påminner en del om Big Little Lies– karaktären Celeste – hon som har allt, men som inser att hon har inget. Men till skillnad från Celeste så har Grace egentligen inga nära vänner eller väninnor, och man får inte heller lära känna hennes känslor eller hennes motivation.

Varför gör Grace det hon gör? Vad påverkar hennes beslut? Karaktären Grace har relationer till tre personer genom seriens gång: fadern, sonen och den äkta mannen. Hon kunde väl åtminstone ha fått en tuff morsa, en syrra eller en dotter, om hon nu inte kunde få det traditionella kompisgänget med väninnor som alltid ställer upp …

Håller inte måttet som deckare

Graces äkta man Jonathan Fraser har tydligen ingen släkt och inga vänner alls, (Big Little Lies skulle aldrig låta en karaktär hänga i luften på det sättet …) men på slutet skypar Grace med hans mamma i England och vad hon säger om hans karaktär och hans barndom ska tydligen tas för sanning … ?! Så långsökt.

Hur väl känner föräldrar sina barn och deras barndomstrauman egentligen? Och hur väl känner föräldrar sina barn, som de inte sett på femton år? Det tycks filmatiseringen inte fråga sig över huvud taget. Märkligt.

Som deckare betraktat håller The Undoing egentligen inte måttet, det är för få karaktärer, det är för få twists, det är för få misstänkta …
Och när vi får se “bevis” … är det då Graces drömmar och fantasier, eller minnesbilder, eller någon annans drömmar och fantasier eller minnesbilder, eller bara allmänna bilder som läggs in för att de är snygga, och för att förvirra publiken lite extra?

Hur mycket fritid har folk?

Serien har också några logiska problem. Ska man tro på att en psykolog kan vara ihop med en sociopat i femton-plus-någonting år utan att märka att hen är en sociopat? När det gäller att göra sig av med mordvapen så borde det väl inte vara något problem i New York. Staden är full av djupt vatten … och djup brottslighet.

Har rika människor ingen hall att hänga upp ytterkläderna i, och inga skoställ? Alla går runt med ytterkläder jämt, och Grace kan lägga sig både med högklackat och ytterkappan på.

Hur mycket fritid har folk? Har kommissarierna i en storstad, som svämmar över av grov brottslighet ända sedan Al Capones kollegors dagar, verkligen inget annat att göra än att strosa förbi Grace Frasers jobb, hennes bostad, ungens skola, ett konstmuseum etc. och bara ställa en eller två frågor och sedan trippa iväg igen?

Det blir också väldigt mycket rättegångsdrama och likartade scener – David E. Kelly tycks gilla att vältra sig i “court room drama” sedan dagarna med serierna Ally Mc Beal och Advokaterna.

Hugh Grant visar stor bredd

Det som The Undoing har på pluskontot är Star Power. Hugh Grant, Nicole Kidman, Donald Sutherland, Noah Jupe …

Hugh Grant har hävdat med glimten i ögat att skurkrollen i Paddington 2 var hans bästa roll någonsin. (Filmkritiker brukar snarare lyfta fram genombrottsrollen som homosexuell yngling i Merchant Ivory dramat Maurice baserat på romanen av E.M. Forster – det är en fantastiskt välgjord och gripande film på alla sätt och Hugh Grant är sitt esse). Men The Undoing bjuder på en riktigt ovanlig Hugh Grant roll, en typ av roll som han inte har gjort förr, och där han visar stor bredd på sitt skådespeleri.

Noma Dumezwenis har en solid roll som den svindyra stjärnadvokaten Haley Fitzgerald, och när hon frågar Jonathan Fraser om han tänkt charma sig ur knipan är det en av de roligaste replikerna i hela serien – en klassisk Hugh Grant karaktär kan charma sig ur allt. Det är Hugh Grants personas superpower.

Sophie Gråbøl är förresten kick ass bra som Noma Dumezwenis nemesis i rättegångsduellen. Blickarna de ger varandra … Det är som westerns klassiska duell i solen, fast utan sol.

Framtidens stjärna glänser

Noah Jupe som Henry Fraser är yngst av stjärnorna, men han gör allra störst intryck. Henry har mycket mer koll på sina föräldrar och alla andra vuxna i serien än vad de alla tror. Noah Jupe spelar sin roll med sådan variation och sådan oberäknelighet att man kan tro att hans rollkaraktär kan vara nästa offer eller att han kan vara den verklige mördaren … Agatha Christie hade kunnat göra så mycket med hans karaktär!

Efter minnesvärda roller i The Night Manager, Wonder, Le Mans ´66 och Honey Boy … Håll ögonen på Noah Jupe. Den unge britten, som slog igenom i rollen som “Child” i Downton Abbey, har nu gedigen Star Power så det räcker och blir över – framtidens stjärna glänser redan starkt.

Fördomarna mot judar finns kvar

Donald Sutherland är också alltid väldigt sevärd. Han kan växla mellan att se ut som mysig jultomte och despotisk diktator på nolltid. Talet där hans karaktär Franklin Reinhart läxar upp skolans rektor är underbart. Han höjer inte rösten en enda gång – ändå är det klart direkt vem i rummet som är boss, och det är inte rektorn.

När barnbarnet frågar hur det gick avfärdar morfar rektorn som “a putz”.
Familjens nedärvda rikedom och grandiosa våning och ofta judiska ordval påminner om att New York är den plats i världen där det bor flest judar, förutom Israel. Men fördomarna mot judar finns kvar – även i den nya världen. Det gäller i den förnäma skolan så väl som i amerikanska media.

Visst är det hemskt att de har pengar?

När familjen har råd med borgen och en bra advokat hörs vad som först marknadsförs som politiskt korrekta ramaskrin, men samtidigt är det ett exempel på djup antisemitism i Amerika.

Visst är det hemskt att de där har pengar? De är säkert mördare och kan köpa sig fria! Vad ska vi mer skylla på dem? Första världskriget? Andra världskriget? Börsras? Atombomben? När man lyssnar på människor som uttalar sig i media under seriens gång så verkar retoriken inte ha gått framåt sedan Hitlers glansdagar.

Hugh Grant och Nicole Kidman har förresten båda två spelar skurkar i olika Paddingtonfilmer. Det är väl på tiden att de får mötas i samma film? Även utan en nallebjörn i huvudrollen …

The Undoing har en snygg yta och massor av Star Power. Det räcker långt.

Skriven 2021-03-22

print

Våra samarbetspartners