KARL OVE KNAUSGÅRD : MORGONSTJÄRNAN – en dystopi och modern klassiker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Morgenstjernen
Förlag: Nordstedts
Översättning: Staffan Söderblom
Genre: Skönlitteratur, Dystopi
Antal sidor: 666
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-20

Två dagar, åtta personer, ett samlat körverk, en plats, en stjärna och en enda sammanhållen väv. Eller också inte …

Morgonstjärnan utspelar sig i och omkring Bergen i Norge, det är främst åtta personer som kommer till tals – fast många fler rollfigur, både levande och döda, dyker upp under berättelsens gång … En tid, en dag (eller två), en plats och en handling låter som gamla klassiska regler att hålla sig till. Liksom den ödesmättade tonen och den där grekiska kören av malande och klagande röster, där olika röster går över varandra i körverket.

Festa eller botgöring

Fast det behöver inte alls vara komplicerat. Jorden hotas återigen av något, som i ett stillsamt och sorgset eftertänksamt Tove Jansson-land (Kometen kommer) eller det inte så stillsamma Armageddon-dramat … Dystopier och katastroffilmer kan ställa sig på kö. Konstruerade intriger som hotar planeten jorden återkommer med jämna eller ojämna mellanrum.

Bäst av alla “kometen kommer” är så klart den japanska Your Name – där människor hänfört ser upp mot himlafenomenet utan att inse att deras sista sekund är kommen och där oförklarliga saker händer vid dödens väntport.

Vad heter den hotfulla morgonstjärnan? Corona? Hur reagerar människor på att slutet är nära? Ja, de reagerar ungefär som under den stora depressionen. Vissa festar som om det inte finns en morgondag (och till sist får ju festprissarna rätt, Armageddon eller ej), medan andra blir domedagspredikanter eller försöker sig på någon slags försoning eller botgöring innan det blir för sent …

Definierade yrkesroller

Åtta personer tilldelas en eller flera monologer i nitton kapitel och den 666 sidor tjocka boken avslutas med en essä av en av de åtta utvalda huvudpersonerna. Året är 2023. De olika personernas liv kan tangera varandra, men inte på ett Short Cuts liknande sätt, utan snarare som en tillfällighet. Gör tangeringen varken till eller från för människornas liv?

Yrkesgrupperna som representeras bland rösterna en läkare, en universitetslärare, en receptionist, ett vårdbiträde, en rentier och en journalist. Alla har klart definierade yrkesroller. Det finns alltså inte direkt så många moderna grupper representerade, som callcenterpersonal och deltidsstuderande och diversearbetare och folk som tar vad de får via olika bemanningsföretag, och alla obestämda arbetsgrupper som säger att de är “något med media”, “något med data”, “något med ekonomi” eller “något med miljö”.

Ett glas för mycket som överlevnadsstrategi

Hur människorna i romanen tänker och agerar, både för sig själva och mot andra omkring sig, när stjärnan dyker upp som ett hot, skiljer sig åt. Alla har sin personliga överlevnadsstrategi.

Det vanligaste verkar vara att ta ett glas eller två för mycket. Det är ett recept för att döva smärtan som bland annat journalisten i romanen följer. Jostein har blivit degraderad från kriminalreporter till kulturjournalist (ja, Knausgard har humor!), och han behandlar alla han möter så dåligt som han möjligtvis kan, oavsett hur full eller nykter han är.

Osympatisk effektiv läkare bättre

I den andra änden av skalan finns romanens läkare Solveig, som är alltid redo att ställa upp för allt och alla. Men hon tänker mycket, för mycket, på moralfrågor och annat, och tänker man för mycket riskerar man att få inget gjort. Då är en osympatisk läkare som är effektiv, som Dr. House, betydligt bättre. Om än mindre trevlig. Men är det trevligheter som räddar liv?

Prosan är realistisk och lättläst och allt går i ett högt tempo. Originalspråk är norska, och man anar en sjungande norsk satsmelodi i botten, men även översättningen är ofta sjungande, på ett sätt som man inte ofta träffar på i svenska romaner – en eloge här till översättaren.

Paniken tilltar

Rösterna är påfallande lika varandra – trots att människorna egentligen är så olika varandra, har olika intressen, kommer från olika åldrar och från olika grupper. Och några trådar i väven av röster blir lite fransiga och alla trådar går inte ihop, när allt ska knytas ihop.

En sammanlänkade röd tråd kan dock sägas vara att alla människorna i boken är mer eller mindre sekulära varelser i ett sekulärt samhälle – och därför tilltar paniken när man inte kan förklara, när vetenskapen inte kan förklara, vad som händer och sker. Därmed kommer ingen med några klara direktiv och osäkerheten och panikkänslorna tilltar efter hand.

Osviklig talang för tajming

Denna dystopis relevans och paralleller med den verkliga verkligheten är i alla fall solklar. Som så många gånger förr – Knausgard har en talang inte bara för vackert sjungande satsmelodi och tjocka böcker, han har också en osviklig talang för tajming. Morgonstjärnan – en modern klassiker har sett dagens ljus.

print

Våra samarbetspartners