NINA ERNST : ATT TECKNA SITT JAG – om svenska serietecknare i text med få bilder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Apart Förlag
Illustrationer/Foto: Nina Ernst & Jimmy Wallin
Genre: Serier, Litteraturvetenskap
Antal sidor: 320
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2017-10-21

Serieromaner har fått en allt större marknad i Sverige – och många tecknare i Sverige väljer en självbiografisk genre.

Att teckna sitt jag – Grafiska självbiografier i Sverige kommer dock inte med några tips för unga och hungriga tecknare. Det finns inte heller många bilder med i boken. Det är mest text som beskriver serierna och hur de ser ut och vad de betyder. I en bok om serier hade man med fördel kunnat använda mer serier och mer bildberättande.

Analyseras i text och bild – eller mest text

Inledningsvis står det också att rätt ord på svenska är “serieroman” – inte “grafisk roman” som är en anglicism av “graphic novel”. Ändå står “grafisk” med stora bokstäver på omslaget. Då kan man väl bara säga seriesjälvbiografi eller självbiografi i serieform? Om man nu ska följa sina egna råd?

De tecknade serier som analyseras i text och bild, eller ja, mest text och text, publicerades 1998 – 2016. Det finns också med referenser till internationella serier, vilka förlagor som kan ha inspirerat, hur utbudet på den svenska seriemarknaden har sett ut och hur allt “vuxnare serier” och DC och Marvel gjorde sitt intåg i Sverige, för vad som nu verkar vara en evighet sedan.

Snyggt tecknade zombies

Kroppsideal i serier analyseras – de “fula” kropparna i svenska serier ska vara en kritik av de snygga kropparna i superhjälteserier.

I och för sig. The Walking Dead är fylld av snygga kroppar (till och med snyggt tecknade zombies) så man kanske inte ska dra för höga växlar på fult tecknande och vad det symboliserar.

Gränser börjar suddas ut

Det mesta handlar om Mats Jonsson, Malin Biller och Simon Gärdenfors, det är dessa som djupanalyseras, men även andra serieskapare tas upp.

Det hade varit intressant med mer bredd och med till exempel mer om författare som växlar mellan serieromaner och illustrationer och serier som bara är en ruta i taget för att fånga sitt jag … Är det då en serie eller en illustration? Gränsen mellan serieskapande och illustrerande börjar allt mer suddas ut, liksom olika inrutade kategorier.

De japanska influenserna (genom manga och anime) som inspirerat svenska tecknare och illustratörer som är populära idag är ofta uppenbara. Det finns till och med de som åkt till Japan för att utbilda sig. Ändå diskuteras mest de amerikanska jättarna och några europeiska serier när det gäller det diffusa “utlandet”.

Fler och fler duktiga tjejer

Det har alltid varit kul att hänga på “seriesöndag” på Bokmässan i Göteborg och at träffa både nya och etablerade tecknare som kommer med sina seriealbum – ofta inspirerade av egna upplevelser, även om de inte marknadsförs som seriebiografier. (För allt skapande är ju självbiografiskt som Kalle & Hobbe sa …)
Men … de är inte med i den här boken.

Genom åren har man också märkt hur fler och fler duktiga tjejer skapar bra serier – seriesöndag var från början nästan lika mycket “boys club” som första Comic Con, men det känner man inte heller när det gäller den här boken – att något nytt är på gång och att fokus skiftar mot mer “jämställt serieskapande” och att fler olika röster får möjlighet att komma fram.

print

Våra samarbetspartners