TIZIANO SCIAVI : DEN OMÖJLIGA BOKEN – ojämna Dylan Dog-historier, men de är fantastiska att titta på

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Il libro impossibile
Förlag: Ades Media
Serie: Dylan Dog presenterar: Berättelser från morgondagen
Teckningar: Gigi Cavenagor
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 64
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-12-13

Efter att jag läst ut det här albumet, upptäckte jag att det kom ut redan förra året. Det hade jag helt missat. Nå – det hittade hem till mig ganska nyligen.

Ades Media har gett ut Dylan Dog sedan 2013. De svenska utgåvorna är snyggare än de italienska originaltitlarna – större format, bättre papper och tryck. Utöver den ordinarie serien, har Ades gett ut en del specialutgåvor, exempelvis de tunna Dylan Dog-häftena med kortare historier som (vad jag vet) inte säljs i butik.

Korta fristående skräckhistorier

Berättelser från morgondagen är ytterligare en albumserie utanför den ordinarie serien. Den här gången handlar det om ett inbundet album i stort format, med 64 sidor i färg. Av detta första album att döma kommer det att handla om korta, fristående skräckhistorier, inramade av en Dylan Dog-historia – jag utgår från att kommande album inte kommer att ändra på detta.

Konstigt med blanka boksidor

Berättelser från morgondagen är inte bara titeln på detta seriealbum, det är även titeln på en mystisk bok Dylan Dog köper av en mystisk man i en mystisk kuriosabutik – en butik som försvinner så snart Dylan lämnat den.

Boken Dylan köpt är en samling berättelser som inte skrivits än – de kommer att skrivas imorgon. Något Dylan förstås tycker är konstigt. Bokens sidor är blanka. Men – väl hemkommen upptäcker Dylan att de tomma sidorna fylls med text. Han läser berättelserna.

Ofrånkomligt med ojämna serier

Jag tycker att Dylan Dog är en rätt ojämn serie. Ja, egentligen tycker jag att alla serier är ojämna, även de jag gillar, eller älskar – eller till vilka jag kanske till och med är en av manusförfattarna. Det är ofrånkomligt med serier som producerats regelbundet under flera decennier. En del Dylan Dog-serier är jättebra – medan andra är märkligt tunna och utdragna för att fylla sidantalet.

Riktigt bra zombiehistoria

Serierna i detta album är ojämna. Här återfinns fyra korta rysare – jag väljer att räkna in den lilla märkliga, fyrsidiga serien som avslutar albumet, trots att den inte ingår i boken Dylan läser. Den inledande historien “Världen utanför” och den tredje berättelsen, Rök, är alldeles för korta. De bygger på intressanta idéer, och Tiziano Sclavi borde utvecklat dem mer. De känns alldeles för bagatellartade. Den andra historien, Ur zombiernas perspektiv, är lite längre, och riktigt bra. Den handlar om hur zombier maskerar sig till levande människor och nästlar sig in i Englands regering. Den här storyn, som påminner lite om filmen They Live, tycker jag är så pass bra, att jag gärna skulle sett att Sclavi gjorde något mer av den – han skulle kunna bryta loss den till ett eget album och skriva en fortsättning på den. Zombierna vill starta en revolution – och jag vill veta mer!

Fantastiskt att titta på

Även om berättelserna alltså är lite ojämna och lite för korta, så är detta album fullkomligt fantastiskt att titta på! Av de Dylan Dog-album jag läst, är detta definitivt det snyggaste. Gigi Cavenago tecknar med tunna, spretiga streck, det är eget och det är skickligt; han är en virtuos. Dessutom är färgläggningen otroligt snygg.

Associerar till spanska serier

Det här är en extremt flott serie. Estetiskt får den mig ibland att associera till alla de här spanska serietecknarna som gjorde skräck, fantasy och romantik på 1960- och 70-talen. Men vad som också slår mig, är att Cavenagos stil påminner en aning om Mikael Tomasics stil. Tomasic var killen som ritade de skräckserier jag skrev för så där 30 år sedan. Om han inte slutat rita, och vi hade fortsatt att göra serier tillsammans, hade de kanske sett ut så här idag, vad vet jag.

Den omöjliga boken är ett trevligt album. Det är snabbläst, men tjusigt utan like. Jag hoppas att det kommer fler album på svenska!

print

Våra samarbetspartners